Το καλάσνικοφ του Μ. Κόλα «μίλησε»

Ισχυρό «πλοκάμι» οργανωμένου εγκλήματος -με διασυνδέσεις στη μεταφορά ναρκωτικών και όπλων, και «μετρ» στις ληστείες και στις επιδρομές κατά τραπεζών και της περιουσίας του πολίτη- αποτελούσε η μαφιόζικη αγέλη των ανταρτών του βουνού, που εξαρθρώνεται σταδιακά πλην βίαια στα βουνά του Ζαλόγγου, με τρίτο κατά σειρά πεσόντα (στο Σούλι) το πρωτοπαλίκαρό τους, τον 36χρονο Μάριο Κόλα.

Εμπειροι αξιωματικοί της Ασφάλειας ανέφεραν στη «δημοκρατία»: «Εάν τους αφήναμε να σουλατσάρουν σαν ένοπλοι συμμορίτες στα ελληνικά βουνά, σε λίγο καιρό οι εθνικιστές Αλβανοί θα τους έκαναν ήρωες». Αυτός είναι και ένας από τους σοβαρούς εθνικούς λόγους, ένεκα του οποίου το υπουργείο Δημόσιας Τάξης εξακολουθεί να απασχολεί πάνω από 600-700 αστυνομικούς καθημερινά για τη σύλληψη του 27χρονου Ιλιρ Κούπα, συνεργού του Κόλα.

Η βαλλιστική εξέταση στο καλάσνικοφ του Μάριο Κόλα «ακτινογραφεί» την εγκληματική συμπεριφορά της συμμορίας. Σύμφωνα με στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., από το αυτόματο του νεκρού δραπέτη δεν βλήθηκε ούτε ο 37χρονος υπαρχιφύλακας (σκοτώθηκε στη φονική ενέδρα του Διστόμου, ξημέρωμα 17ης Ιουνίου) ούτε η αδικοχαμένη ξενοδοχοϋπάλληλος Κατερίνα Ζώγαλη (Ισθμια, βράδυ 29ης Μαρτίου). Αυτό σημαίνει είτε ότι «τρίτα» ασύλληπτα πρόσωπα της παραβατικής οργάνωσης έχουν σκοτώσει είτε ότι ο Κόλα χρησιμοποίησε άλλο καλάσνικοφ στα συγκεκριμένα περιστατικά, αφού αυτός ήταν το «γρήγορο» τουφέκι της συμμορίας.

Από τις έως τώρα βαλλιστικές έρευνες, προέκυψαν τα ακόλουθα: Εξι κάλυκες περισυνελέγησαν από τον παραπόταμο της ενέδρας στη Βροσίνα Ιωαννίνων και προέρχονται από το καλάσνικοφ του Κόλα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η σφαίρα που έπληξε τον 26χρονο εκαμίτη προήλθε από το αυτόματο του φυγά. Οπως προκύπτει από τη μελέτη της σκηνής της ένοπλης συμπλοκής, ο Ιλιρ Κούπα προηγείτο κατά 100-200 μέτρα και ο Κόλα ακολουθούσε. Το σκοτάδι ήταν πυκνό. Πρώτος ο 36χρονος έριξε έξι σφαίρες και ενώ οπισθοχωρούσε οι εκαμίτες απάντησαν σημαδεύοντας ενστικτωδώς κοντά στη φλόγα που άστραψε από το Καλάσνικοφ. Στην ενέδρα βρίσκονταν οκτώ εκαμίτες. Ο καθένας πρέπει να έριξε περίπου 5-6 σφαίρες. Στον τόπο του συμβάντος πρέπει να έπεσαν κοντά στους 50-60 πυροβολισμούς. Μία από τις βολίδες των αστυνομικών διαπέρασε τον Αλβανό αντάρτη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη βαλλιστική, από το όπλο του Κόλα προέρχονται: οκτώ κάλυκες, που βρέθηκαν σε κλεμμένο όχημα (Lada), από το οποίο οι Αλβανοί έβαλαν κατά αστυνομικού μπλόκου της ΟΠΚΕ Βοιωτίας, στη διασταύρωση Παλαιού Λεβέντη, το πρωί της 16ης Ιουνίου. Επίσης τρεις κάλυκες, που βρέθηκαν στη συμβολή της Ιωνίας Οδού με την ΕΟ Αρτας-Τρικάλων (κόμβος Αγγέλης), όπου οι διωκόμενοι διέρχονταν με κλεμμένο Nissan από την περιοχή της Παραβόλας και πυροβόλησαν κατά αστυνομικού μπλόκου, το πρωί της 5ης Ιουλίου. Και έξι κάλυκες, που βρέθηκαν στο κλεμμένο Nissan, το οποίο εγκατέλειψαν οι Αλβανοί στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης έπειτα από λίγη ώρα.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Κατεχάκη ήρθαν και τα πρώτα «βέλη» της Αστυνομίας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κατά της πρώην ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, έστω και εάν, παρά τα συνεχή ερωτήματα, δεν κατονομάστηκε ο πρώην υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης. Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα αίτια που οδήγησαν τις Αρχές στο να κυνηγάνε αντάρτες επί τέσσερις μήνες ανά την Ελλάδα. «Δεν είναι άλλα από την εκρηκτική κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, είναι όμως μια κατάσταση, ξαναλέω, εκρηκτική, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί» είπε με νόημα.

Στέφανος Χίος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα