Σε κατάσταση πολιορκίας το βουλγαρικό Κοινοβούλιο!

Η συσσωρευμένη λαϊκή οργή που έχει ριζώσει πια στις τάξεις της βουλγαρικής κοινωνίας έγινε η αιτία να πολιορκηθεί για περισσότερο από πέντε ώρες το βράδυ της Τρίτης το Κοινοβούλιο της χώρας από περίπου 2.000 εξοργισμένους πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά της κυβέρνησης και της «ολιγαρχίας που κυβερνά τη Βουλγαρία».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 30 βουλευτές, υπουργοί, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και δημοσιογράφοι πολιορκήθηκαν από τους διαδηλωτές, την ώρα που εντός του κτιρίου συνεδρίαζαν τρεις επιτροπές για την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού της χώρας.

Ανάμεσα στα πολιτικά στελέχη που εγκλωβίστηκαν από τον κλοιό ήταν, βέβαια, και οι τρεις συναρμόδιοι για το θέμα υπουργοί – ο Οικονομίας Ντράγκομιρ Στόινεφ, ο Οικονομικών Πέταρ Τσομπάνοφ και ο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Χασάν Αντέμοφ. Σύμφωνα με τις Αστυνομικές αρχές, μαζί με τους 30 βουλευτές, συνολικά 109 άτομα χρειάστηκαν τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής προκειμένου να «γλιτώσουν» από τους «πολιορκητές».

Οπως έγινε γνωστό, όσοι βρίσκονταν στο Κοινοβούλιο επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία, τα οποία όμως δέχτηκαν βροχή από πέτρες και αντικείμενα, τα οποία εκτόξευαν διαδηλωτές. Την ίδια στιγμή πάνοπλοι αστυνομικοί απομάκρυναν διά της βίας τους διαδηλωτές, που έως και τις 3.30 τα ξημερώματα παρέμεναν έξω από τη Βουλή φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Οσο για τον απολογισμό της «μάχης του βουλγαρικού Κοινοβουλίου»; Οι Αρχές έκαναν λόγο για 18 ελαφρά τραυματίες, εννέα από τους οποίους νοσηλεύονται ακόμη σε κλινική Πρώτων Βοηθειών της Σόφιας.

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ κάλεσε τον λαό σε ηρεμία. «Καλώ τους διαδηλωτές να απέχουν από κάθε ενέργεια που οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης και σε παραβιάσεις της δημόσιας τάξης» δήλωσε χαρακτηριστικά, την ώρα που ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, σοσιαλιστής Μιχαήλ Μίκοφ ανακοίνωνε ότι η Ολομέλεια που είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης «ακυρώνεται», καθώς, όπως είπε, «δεν είναι δυνατή η συνεδρίαση, διότι η ζωή των μελών της Βουλής βρίσκεται σε κίνδυνο».

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι, δηλώνοντας: «Ζητώ την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης. Είναι ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσει ο κόσμος στους δρόμους».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Μπορίσοφ ήταν ο πολιτικός παράγοντας της Βουλγαρίας που είχε δει τον δρόμο της πρόωρης εξόδου από την εξουσία, ήδη από το πρώτο κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχαν ξεσπάσει στη χώρα, με αφορμή τότε τις διαμαρτυρίες για την αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

41 ημέρες (και νύχτες) βίαιων διαδηλώσεων!

Η νύχτα της Τρίτης δεν ήταν η πρώτη κατά την οποία ο βουλγαρικός λαός ήρθε αντιμέτωπος με τις αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους της Σόφιας. Χθες το ιδιότυπο ημερολόγιο των κινητοποιήσεων στη χώρα «έγραφε» την 41η μέρα διαδηλώσεων με κυρίαρχο αίτημα «την πάταξη της διαφθοράς», σε μία χώρα που, σύμφωνα με πολλούς, «κυβερνάται από μία ολιγαρχία».

Αλλωστε οι διορισμοί ορισμένων στελεχών στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι έχουν προκαλέσει από την πρώτη κιόλας στιγμή σοβαρές αντιδράσεις.

Η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία προέκυψε από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών, βρίσκεται λοιπόν υπό ασφυκτική πολιτική πίεση και οι αναλυτές ήδη αποπειρώνται να εκτιμήσουν «την επόμενη ημέρα» στη χώρα. Οι διαμαρτυρίες κατά της φτώχειας τον περασμένο χειμώνα οδήγησαν στην ανατροπή της συντηρητικής κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, τον Φεβρουάριο του 2013.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα