Ξέχασε ο Ρέστης 251 (!) εταιρίες του

Μία ημέρα μετά τη σύλληψή του για την υπόθεση του «δανείου» των 5.800.000 ευρώ, ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης βρίσκεται αντιμέτωπος με ακόμα μία δυσμενή για τον ίδιο δικαστική εξέλιξη. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης εισηγήθηκε -με πολυσέλιδη πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο- την παραπομπή του σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) για μία πενταετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και το πόρισμα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα, τα οποία επικαλείται στην πρότασή του ο κ. Δραγάτσης, ο εφοπλιστής «ξέχασε» να δηλώσει στα «πόθεν έσχες» των ετών 2008-2012 τη συμμετοχή του σε 251 εταιρίες, μεταξύ των οποίων εξωχώριες στη Λιβερία και στις νήσους Μάρσαλ! Μάλιστα, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Β. Ρέστης στις δηλώσεις των ετών 2008, 2009, 2010 και 2011 ανέφερε ότι μετέχει με οποιονδήποτε τρόπο σε έξι εταιρίες ανά τον κόσμο και το 2012 σε οκτώ. Οπως επισημαίνει στην πρότασή του ο εισαγγελέας, ο εφοπλιστής αρνείται κάθετα τις κατηγορίες για οποιαδήποτε σχέση του με εξωχώριες εταιρίες (υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελούν δικά του περιουσιακά στοιχεία) και τονίζει ότι δεν ασχολείται ο ίδιος με τη σύνταξη των δηλώσεων «πόθεν έσχες». Επιπλέον, ο κ. Δραγάτσης ζητεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να παραμείνει ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ο οποίο είχε επιβληθεί στον εφοπλιστή μετά την απολογία του για το «πόθεν έσχες».

Την ίδια στιγμή, δικαστικοί κύκλοι σημείωναν χθες ότι, παρότι ο Β. Ρέστης δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Ελλάδος, η ειδική ανακρίτρια για θέματα διαφθοράς Ρέα Κατσιβέλη τον θεώρησε ύποπτο φυγής και γι’ αυτό εξέδωσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση του υπόπτου δανείου από την τράπεζα First Business Bank (FBBank). Κατά πληροφορίες, από τα στοιχεία της δικογραφίας, η εταιρία AAM Holdings -η οποία έλαβε το επίμαχο δάνειο των 5.800.000 ευρώ- αιτήθηκε χρηματοδότηση συνολικού ύψους 25.000.000 ευρώ για την αγορά δύο πλοίων και μετοχών. Μετά τη ματαίωση της αγοράς πλοίων έλαβε τελικά μόνο τα 5.800.000 ευρώ στις 7 Ιουνίου 2012. Τα χρήματα αυτά, αφού «ταξίδεψαν» μέσω διάφορων εταιριών (κάποιες φορές επέστρεψαν και στις ίδιες), τελικά, σύμφωνα με τις εισαγγελείς Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου που συνέταξαν το πόρισμα για την υπόθεση, κατέληξαν σε εταιρίες συμφερόντων του εφοπλιστή. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία, κάνει λόγο για «κακό δάνειο» και επισημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 έχει κινηθεί νομικά σε βάρος των υπευθύνων για τη χορήγηση και τη λήψη του επίμαχου δανείου.

Μένει να αποδειχθεί εάν οι ισχυρισμοί του θα πείσουν την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα αύριο, οπότε θα απολογηθεί για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα) κατ΄ επάγγελμα.

Σε ξεχωριστό όροφο μετά την απολογία του

Στα γραφεία της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος στον 13ο όροφο του αστυνομικού μεγάρου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας «φιλοξενείται» ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Τρίτη με τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Για ευνόητους λόγους, που σχετίζονται με τη συναναστροφή του με τους άλλους «ενοίκους» των κρατητηρίων του 7ου ορόφου, επιλέχθηκε ο εφοπλιστής να διαμείνει έως την απολογία του την Παρασκευή σε άλλον χώρο του κτιρίου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη νύχτα του στη ΓΑΔΑ την πέρασε μιλώντας συνεχώς στο κινητό του με συγγενικά του πρόσωπα και φίλους. Νωρίτερα, είχε συνάντηση με έναν εκ των συνηγόρων του, για να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα