«Τεμαχισμένη» (στα τρία) πωλείται η ΔΕΗ

Με επείγουσες διαδικασίες πωλείται το 17% των μετοχών που διαθέτει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, ενώ παράλληλα η εταιρία «σπάει» σε τρία κομμάτια.

Ειδικότερα, Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ως το 2014 και τη διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη», με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται σε επενδυτές έως το 2016.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ (με το «σπάσιμο» σε τρία κομμάτια) που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο από την τρόικα και αναμένεται να περάσει και από τη Βουλή, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο, περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες:

1. Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή συστήματος ΑΔΜΗΕ.

2. Δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρισμού και τη διαδικασία αποκρατικοποίησής της.

3. Αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρίας.

Πιο αναλυτικά, για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου διά της εισόδου επενδυτή, που θα αναλάβει σε πρώτη φάση την απόκτηση ποσοστού έως και 49% της εταιρίας, αλλά και το μάνατζμεντ. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης εντός του δεύτερου τριμήνου του 2014, όταν και θα προχωρήσει η πώληση ποσοστού έως και 51% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών με τον επενδυτή που θα επιλεγεί στην πρώτη φάση προβλέπει τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων η ΔΕΗ θα πωλήσει το επιπλέον ποσοστό και για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.

Στόχος είναι το Δημόσιο να συμμετέχει στην εταιρία με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία, με προϋποθέσεις όπως:

-Οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ θα τύχουν ξεχωριστής διαχείρισης από εκείνες της ΔΕΗ.

-Οι τρέχοντες στόχοι εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που αναλογούν στη γενική κυβέρνηση δεν θα αποκλίνουν.

-Η διαδικασία απόκτησης των μετοχών δεν θα έχει φορολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση.

Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία μιας «μικρής» ΔΕΗ, δηλαδή μιας εταιρίας με το 30% του δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη τις αποσύρσεις παλαιών μονάδων και την κατασκευή νέων. Επίσης, θα δοθεί αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας εμπορίας.

Ακόμα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πώληση των μετοχών που διαθέτει το Δημόσιο στη ΔΕΗ και αντιπροσωπεύουν το 17% της εταιρίας, κατά προτίμηση μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή. Η προεργασία θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρία. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2015, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα