Κίνημα κατά του «μονάρχη» Θεοχάρη!

Πυρ ομαδόν κατά του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και των υπερεξουσιών που του δίνει ο νέος φορολογικός κώδικας άσκησαν χθες οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής υποστηρίζοντας ότι ο κ. Θεοχάρης μετατρέπεται σε οιονεί μονάρχη, που θα αποφασίζει και θα διατάσσει αλλά και θα έχει δικαιοδοσία δευτερογενούς νομοθετικής πρωτοβουλίας χωρίς να δίνει λόγο στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Εσόδων θα μπορεί:

-Να εκχωρεί αρμοδιότητες στη φορολογική διοίκηση αλλά και να εκδίδει εγκυκλίους και διευκρινιστικές εντολές σχετικά με τα εξειδικευμένα μέτρα, που αφορούν την εφαρμογή των διατάξεων του κώδικα φορολογικής διαδικασίας.

-Να καθορίζει το επιτόκιο για την εκπρόθεσμη καταβολή φόρου.

-Να καθορίζει τα κριτήρια για αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας.

-Να αποφασίζει για τη διαδικασία βεβαίωσης και καταβολής προστίμων.

– Να χορηγεί απόρρητα φορολογικά στοιχεία σε τρίτους.

-Να εξετάζει -μόνος αυτός- και να εγκρίνει ή να απορρίπτει την αίτηση για προέγκριση μεθοδολογίας ενδοομιλικής τιμολόγησης.

Ολα αυτά προκάλεσαν την έκρηξη οργής των βουλευτών από όλα τα κόμματα, οι οποίοι εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του υπ. Οικονομικών για την «τσαροποίηση» του κ. Θεοχάρη ζητώντας άμεση αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής ώστε να υπάρχει και λογοδοσία. «Εχω σοβαρότατες επιφυλάξεις σε μια εποχή που μιλάμε για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων να συγκεντρώνονται όλες οι φορολογικές αρμοδιότητες κατ’ ουσίαν σε μια πηγή εξουσίας, τον γενικό γραμματέα Δημόσιων Εσόδων» είπε η Φεβρωνία Πατριανάκου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο Δ. Γελαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά: «Ξεφύγαμε από τον έναν τσάρο, τον Στουρνάρα, και τώρα έχουμε έναν δεύτερο τσάρο, τον κ. Θεοχάρη».

Ο Δ. Αναγνωστάκης της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «υπερόργανο» τον γραμματέα Εσόδων με τις διατάξεις του νέου φορολογικού, ενώ ο Φ. Σαχινίδης πρότεινε άμεση αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής: «Σε πολλά σημεία τις αποφάσεις εξουσιοδοτείται να τις λάβει ο γενικός γραμματέας Εσόδων. Εχουμε αυτήν τη στιγμή ένα μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε από τη θέσπιση αυτού του ειδικού καθεστώτος, που απολαμβάνει ο νέος γενικός γραμματέας Εσόδων. Καλείται να λογοδοτήσει ο παριστάμενος υφυπουργός για ζητήματα για τα οποία ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα της εποπτείας. Αυτό πιστεύω ότι είναι μια αδυναμία που υφίσταται αυτήν τη στιγμή στη διαδικασία της λογοδοσίας. Θεωρώ ότι, από τη στιγμή που πήραμε την πρωτοβουλία και θεσπίσαμε τον θεσμό του ανεξάρτητου γενικού γραμματέα Εσόδων, θα πρέπει πλέον το Κοινοβούλιο να εξετάσει και τη θέσπιση της διαδικασίας λογοδοσίας όπου θα έρχεται εδώ ο γενικός γραμματέας Εσόδων και θα λογοδοτεί» είπε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας με τον τρόπο του στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας στην οποία θα παρευρίσκεται πιθανότατα ο Γ. Στουρνάρας.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα