Τρία «όχι» που αναστατώνουν την κυβέρνηση

Ισχυρό σοκ υπέστη χθες στη Βουλή ο κυβερνητικός συνασπισμός από το «γαλάζιο» αντάρτικο που κατεγράφη στην τροπολογία η οποία αφορά τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, καθώς ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Δημήτρης Κυριαζίδης είπαν «παρών», ενώ ο Γιώργος Βλάχος έχοντας διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την τροπολογία αντικαταστάθηκε πρωί πρωί από άλλον βουλευτή προκειμένου να μη μετάσχει στην ψηφοφορία. Η τροπολογία με το τελευταίο προαπαιτούμενο για να λάβει η χώρα τη δόση πέρασε μεν, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε τη δυνατότητα -άγνωστο γιατί- δεν ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία (!), ωστόσο ήταν αρκετή για να προκαλέσει τεράστιους κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό καράβι, το οποίο χθες έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο ναυάγιο προκαλώντας μάλιστα την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος διαμήνυσε ότι όποιος βουλευτής διαφωνήσει σε επόμενο νομοσχέδιο για προαπαιτούμενα θα διαγραφεί πάραυτα.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο η μουρμούρα είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Τετάρτης, όταν στα ΜΜΕ κυκλοφόρησε η είδηση ότι κατ’ απαίτησιν της τρόικας μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και οι εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακά και διδακτορικά και ότι αυτό θα γίνει μέσω τροπολογίας στο κατεπείγον φορολογικό, που ήταν ήδη στη Βουλή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τηλέφωνο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάση Μπούρα «πήρε φωτιά» από διαμαρτυρόμενους βουλευτές, οι οποίοι εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για τη νέα ρύθμιση. Οπως φάνηκε πάντως, ο μόνος για τον οποίο πίστεψαν ότι μπορούσε να τραβήξει το σχοινί στα άκρα ήταν ο Γιώργος Βλάχος. Ο «γαλάζιος» βουλευτής μάλιστα φέρεται ότι ζήτησε ο ίδιος την αντικατάστασή του ώστε να απαλλαγεί από το βάρος της καταψήφισης και να μη βλάψει την κυβέρνηση. Οπερ και εγένετο, αφού χθες το πρωί, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο κ. Βλάχος μετατέθηκε ξαφνικά από το Α’ Θερινό τμήμα στο Γ’.

Κι ενώ όλοι θα περίμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητούσε ονομαστική ψηφοφορία ώστε να αναδείξει τις διαφοροποιήσεις, δεν το έκανε και έμεινε να παρακολουθεί αμήχανος τις εξελίξεις, αποδεικνύοντας ότι στην Κουμουνδούρου τρέμουν περισσότερο και από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αποτέλεσμα ήταν η ψηφοφορία να διεξαχθεί σε επίπεδο εισηγητών κομμάτων, όπως γίνεται κάθε φορά που η ψηφοφορία δεν διεξάγεται ονομαστικώς. Ακόμα κι έτσι όμως, όταν έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας, οι «γαλάζιοι» Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτρης Κυριαζίδης -ο δεύτερος απουσίαζε από την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου λόγω του θανάτου της μητέρας του- θέλησαν να επιδείξουν ότι κρατούν αποστάσεις και φώναξαν «παρών», ασχέτως του γεγονότος ότι η ψήφος τους δεν προσμετρήθηκε.

Το μίνι αντάρτικο προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος τηλεφώνησε αμέσως στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Μπούρα ζητώντας του να διαμηνύσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι «αν σε επόμενη ψηφοφορία για προαπαιτούμενα προκειμένου η χώρα να πάρει την κρίσιμη δόση και να βγει επιτέλους από την κρίση υπάρξει βουλευτής της Ν.Δ. που θα διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή, τότε το κόμμα θα αναγκαστεί να τον διαγράψει». O κ. Μπούρας «επέπληξε» προφορικά τους δύο βουλευτές, το κλίμα ωστόσο δεν φαίνεται να ηρεμεί.

Ενδεικτικό πάντως του τρόμου που έχει καταλάβει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για πιθανά αντάρτικα είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι αντάρτες «σπρώχθηκαν» όχι στο επικίνδυνο Α’ Θερινό αλλά στα δύο επόμενα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος απουσίασε τόσο από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου όσο και από τη ΝΕΡΙΤ, ο Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Μιχάλης Ταμήλος, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Κώστας Κουκοδήμος.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα