Γιατί προκαλεί αλλεργία η γάτα!

Τον τρόπο με τον οποίο προκαλούνται οι αλλεργικές αντιδράσεις από τις γάτες στον άνθρωπο ανακάλυψαν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι πιστεύουν ότι σύντομα θα βρουν και τη θεραπεία ή μια προληπτική αγωγή.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Κέμπριτζ ανακάλυψαν ότι η αιτία δεν είναι άλλη από μια πρωτεΐνη που εμφανίζεται στο τρίχωμα της γάτας από το σάλιο της και μεταδίδεται στον άνθρωπο από τις τρίχες που πέφτουν από το σώμα της. Οπως εξηγούν στην έκθεσή τους, το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η οποία αλληλεπιδρά με μια χημική ουσία του οργανισμού, με αποτέλεσμα όταν υπάρχει αλλεργία να προκαλούνται τα γνωστά ενοχλητικά συμπτώματα (βήχας, φτερνίσματα, κόκκινα μάτια κ.λπ.).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επαφή του ανθρώπου με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί, επειδή κολλάει στα ρούχα και τα παπούτσια, ακόμη και στους τοίχους και τα ταβάνια των σπιτιών που φιλοξενούσαν γάτες μερικά χρόνια πριν!

Οπως είπε στο BBC η επικεφαλής της μελέτης δρ Claire Bryant, η κατανόηση του μηχανισμού που προκαλεί την αλλεργία θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων φαρμάκων για την αντιμετώπισή της, αλλά και στη χρήση φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ήδη για άλλες καταστάσεις και με μια τροποποίηση θα προλαμβάνουν την αλλεργία ή θα τη θεραπεύουν. «Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε τη διαδικασία που οδηγεί στην αλλεργική αντίδραση και αυτό ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου τύπου φαρμάκων» είπε η ίδια.

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει ήδη να αναπτύσσουν φάρμακα που μπλοκάρουν τη διαδικασία της αλλεργίας, ενώ είναι βέβαιοι ότι σε διάστημα πέντε ετών θα υπάρχει στην αγορά ένα σκεύασμα σε μορφή χαπιού ή εισπνεόμενο. Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Journal of Immunology», το φάρμακο θα μπλοκάρει τη δράση της «ένοχης» πρωτεΐνης, ενώ δεν αποκλείεται με τον ίδιο τρόπο να αναπτυχθεί και μια θεραπεία για όσους έχουν αλλεργία στους σκύλους.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα