Αίγυπτος: Εμφύλιος από το twitter!

«Τρία χελιδόνια δεν φέρνουν την άνοιξη». Η Αίγυπτος διανύει την τρίτη επανάστασή της από το 2011, όπως εύστοχα σημείωσε το σχετικό δημοσίευμα των «New York Times». Μόνο που η τελευταία επανάσταση έχει εμφυλιακό χαρακτήρα, που αποτυπώνεται ακόμα και στις αναρτήσεις των φίλων Αιγυπτίων -νέων και διανοουμένων- στις ιστοσελίδες τους στο facebook. O 32χρονος Αιγύπτιος δημοσιογράφος Καρίμ καλεί τους διαδικτυακούς του φίλους να στηρίξουν τον στρατό, ενώ ο 35χρονος λέκτορας Μοχάμεντ καταδικάζει το πραξικόπημα και κάνει λόγο για επιστροφή στο καθεστώς Μουμπάρακ.

Κι ενώ ο εμφύλιος μαίνεται ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις απευθύνουν τελεσίγραφο στη Μουσουλμανική Αδελφότητα διάρκειας 48 ωρών και το δικαστήριο του Καΐρου διατάζει την προφυλάκιση του Μοχάμεντ Μόρσι για τη φερόμενη εμπλοκή του σε επιθέσεις οι οποίες αποδόθηκαν στην παλαιστινιακή ισλαμιστική Χαμάς, στις αρχές του 2011, όπως και για την απόδρασή του από τη φυλακή Ουάντι Νατρούν.

Ο αποπεμφθείς ισλαμιστής πρόεδρος, ο οποίος κρατείται σε μυστικό σημείο από τον στρατό μετά την ανατροπή του την 3η Ιουλίου, τίθεται επισήμως υπό κράτηση με μέγιστη διάρκεια 15 ημερών.

Η παλαιστινιακή Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, σπεύδει από τη μεριά της να καταγγείλει την απόφαση του δικαστηρίου. «Είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη, που επιβεβαιώνει ότι οι σημερινές Αρχές στην Αίγυπτο απαρνούνται εθνικά ζητήματα, φθάνοντας στο σημείο ακόμα και να τα βλάψουν, αρχίζοντας από το παλαιστινιακό ζήτημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι. Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε ζητήσει από τον αιγυπτιακό στρατό την απελευθέρωση του ισλαμιστή έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και των άλλων φυλακισμένων στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ, οι οποίες αρνούνται επίμονα να αποφασίσουν αν πρόκειται για «πραξικόπημα ή όχι», κάλεσαν τον στρατό της Αιγύπτου να δείξει τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων διαδηλωτών…

Η 30ή Ιουνίου ήταν η ημερομηνία των μεγαλύτερων διαδηλώσεων στην αιγυπτιακή ιστορία, ενώ η 3η Ιουλίου η καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρισι από τον στρατό υπό τον στρατηγό Σίσι. Δεν έφεραν όμως την αιγυπτιακή άνοιξη, όπως δεν την έφερε ούτε εκείνος ο Φλεβάρης του 2011. Μένει να δούμε τι θα φέρει η 26η Ιουλίου.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα