Το αλαλούμ του κλειδοκράτορα!

Ανω κάτω συνεχίζει να κάνει ο Χάρης Θεοχάρης εκατομμύρια φορολογουμένους που δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση, καθώς με μήνυμα στο twitter προανήγγειλε ότι το σύστημα TAXISnet θα μείνει ανοιχτό για να δέχεται ηλεκτρονικά όλες τις δηλώσεις και δεν θα κλείνει κάθε φορά που θα εκπνέει η προθεσμία ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Ενώ έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ξεκαθάριζε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δοθεί καμία νέα παράταση, τελικά ο ίδιος δίνει το δικαίωμα στους φορολογουμένους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους όποτε θέλουν έως τις 30 Αυγούστου.

Απαντώντας σε δικαιολογημένες απορίες πολιτών, εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι ανοιχτό το σύστημα για όλους από κάποια ημερομηνία και μετά, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δήλωσε στο twitter ότι το TAXISnet «για την ώρα θα δέχεται δηλώσεις όποτε και να τις στείλετε. Δεν θα το κλειδώσουμε».

Το ζήτημα είναι ότι με βάση τον νόμο όλες οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά τη λήξη των προθεσμιών που υπάρχουν θα θεωρηθούν εκπρόθεσμες. Εάν μια δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, δεν προσμετρώνται οι αποδείξεις για μείωση του φόρου, ενώ παράλληλα επιβάλλεται προσαύξηση 1% στον φόρο.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι όσες δηλώσεις υποβληθούν εκπρόθεσμα δεν πρόκειται να εκκαθαριστούν, ακριβώς για να μην επιβληθούν τα πρόστιμα. Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σε μια προσπάθεια να πειστεί έτσι ώστε να επιτρέψει και αυτές οι δηλώσεις να θεωρηθούν εμπρόθεσμες και μόνο τότε θα προχωρήσει η εκκαθάρισή τους. Εάν όμως η τρόικα δεν κάνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς, τότε όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση, ανταποκρινόμενοι στην προτροπή του κ. Θεοχάρη, θα την «πατήσουν», χάνοντας την έκπτωση και πληρώνοντας τον φόρο μαζί με το πρόστιμο. Με τον τρόπο αυτόν οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση μένουν «όμηροι» κάποιων αποφάσεων που θα λάβουν οι τεχνοκράτες της τρόικας εκ των υστέρων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σήμερα στις 8 το πρωί λήγει η παράταση που είχε δοθεί για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων από πολίτες των οποίων ο ΑΦΜ έχει το 1 και το 2 ως τελευταίο ψηφίο. Ταυτόχρονα, στο τέλος της ημέρας λήγει η προθεσμία για όσους έχουν ΑΦΜ με λήγοντα το 3 και το 4, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν και σε αυτή την περίπτωση δοθεί νέα παράταση. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει και σήμερα το αδιαχώρητο στο σύστημα, τεστάροντας για πολλοστή φορά φέτος τις αντοχές του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα