Στο αίμα (!) οι πυραμίδες του μίσους

«Σφαγή», «γενοκτονία», «ανοιχτή επίθεση εις βάρος τους». Με αυτό τον τρόπο καταγγέλλουν οι ισλαμιστές στην Αίγυπτο τον νέο κύκλο βίας που αιματοκύλισε τη χώρα από την Παρασκευή, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών υπέρ του έκπτωτου Μοχάμεντ Μόρσι και της αστυνομίας, του στρατού και των υποστηρικτών του στρατιωτικού καθεστώτος. Οι φόβοι ότι οι διαφορές των δύο πλευρών θα επιλυθούν στους δρόμους δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Η αβεβαιότητα και ο διχασμός που επικρατούν στην Αίγυπτο αποδεικνύονται και με τον απολογισμό των θυμάτων: για 200 νεκρούς υποστηρικτές τους μόνο στο Κάιρο και περίπου 4.500 τραυματίες μιλά η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Σε 65 νεκρούς και 269 τραυματίες εκτιμούσε τις απώλειες χθες το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, παρά το αιματοκύλισμα και τις καταγγελίες ακόμη και ξένων ανταποκριτών για την ύπαρξη νεκρών με τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι και στο στήθος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χάνι Αμπντελατίφ διέψευδε κατηγορηματικά χθες ότι η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη ξεκινήσει με το κάλεσμα του αρχηγού του στρατού, στρατηγού, Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, την περασμένη Τετάρτη προς τους οπαδούς του, να βγουν στους δρόμους, δίνοντάς του έτσι την «εντολή να τελειώνει με την τρομοκρατία και τη βία». Την Παρασκευή το μεσημέρι, τη μέρα κατά την οποία η κυβέρνηση προφυλάκισε τελικά τον Μόρσι απαγγέλλοντάς του κατηγορίες ακόμη και για εμπλοκή σε επιθέσεις που έχουν αποδοθεί στην παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς», οι οπαδοί του κατέβηκαν πάλι στους δρόμους. Το ίδιο και οι οπαδοί του καθεστώτος. Οι πρώτες συγκρούσεις ξεκίνησαν στη συνοικία Σούμπρα, στο ανατολικό Κάιρο, την ώρα που οι ισλαμιστές πραγματοποιούσαν πορείες προς το πανεπιστήμιο του Καΐρου και το τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια -το προπύργιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο προάστιο του Καΐρου Νασρ Σίτι, όπου οι ολονύκτιες διαμαρτυρίες κατά του πραξικοπήματος συνεχίζονται τον τελευταίο μήνα.

Μόνο την Παρασκευή, περισσότεροι από 72 οπαδοί του Μόρσι φέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους στο Κάιρο, ενώ πολύνεκρος ήταν και ο απολογισμός από τις συγκρούσεις την ίδια νύχτα στην Αλεξάνδρεια. Ταραχές ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου και στο Πορτ Σαΐντ, από επεισόδια που ξεκίνησαν μετά την κηδεία νεαρού υποστηρικτή του Μόρσι.

Η οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» κατήγγειλε το αιγυπτιακό καθεστώς για «εγκληματική περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής» και για την «πρόθεση να σκοτώσει». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών πάλι είπε ότι έγινε μόνο χρήση δακρυγόνων, με σκοπό να διαλυθεί το πλήθος, κατηγορώντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους για τα επεισόδια, καθώς, όπως είπε, «επιδίωκαν να καταστρέψουν κρατικές εγκαταστάσεις, ιδίως στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια».

Σε διπλανό… κελί Μόρσι – Μουμπάρακ

Η ζωή -και η πολιτική- συχνά παίζει περίεργα παιχνίδια. Ετσι, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, το πιθανότερο είναι ότι ο πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, τον οποίο έριξε το στρατιωτικό πραξικόπημα, θα φυλακιστεί στην Τορά. Με άλλα λόγια, στην ίδια φυλακή όπου κρατείται ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο προηγούμενος πρόεδρος που είχε πέσει με την εξέγερση της Αιγυπτιακής Ανοιξης, εκείνης που είχε αναδείξει πρόεδρο της Αιγύπτου τον -έκπτωτο πλέον- Αδελφό Μουσουλμάνο.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία προανήγγειλε ότι οι καθιστικές διαμαρτυρίες των υποστηρικτών του Μόρσι θα επιλυθούν σύντομα «στο πλαίσιο του νόμου», βάσει εισαγγελικών εντολών, ο υπουργός Εσωτερικών αντιμετώπισε πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με τη φυλάκιση του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου. Και ενώ στην αρχή απάντησε ότι η απόφαση για το πού θα κρατηθεί ο Μόρσι επαφίεται επίσης στους εισαγγελείς, τελικά το παραδέχτηκε: «Το πιο πιθανό είναι (να μεταχθεί) στην Τορά».

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα