«Κύματα» τέχνης στο Μπενάκη

Το μεγαλείο των ελληνικών θαλασσών όπως καταγράφηκε από τον φωτογραφικό φακό, σπάνιοι διακοσμημένοι δίσκοι σερβιρίσματος του 19ου αιώνα, αλλά και άγνωστα στοιχεία από τη ζωή του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από έργα και προσωπικά αντικείμενά του. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις νέες εκθέσεις που ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη για το προσεχές φθινόπωρο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Εκείνη που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η μεγάλη παρουσίαση με τίτλο «Ελληνικές θάλασσες. Ενα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στον χρόνο», που εγκαινιάζεται στις αρχές του Οκτωβρίου και περιλαμβάνει μοναδικές λήψεις του θαλασσινού τοπίου της χώρας μας. Η έκθεση, όπως επισημαίνουν και οι διοργανωτές, περιλαμβάνει περίπου 350 φωτογραφίες με πρωταγωνιστές τη θάλασσα και τους ανθρώπους της. Εκείνο που καθιστά ακόμη πιο θελκτική την παρουσίαση είναι ότι οι λήψεις χωρίζονται σε πέντε χρονολογικές ενότητες, με αφετηρία το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και φτάνουν έως το σήμερα.

Ο θεατής, μάλιστα, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, τον τρόπο ζωής στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας, αλλά και τις επιρροές που άσκησαν στα γοητευτικά ελληνικά νησιά αρχικά οι πρώτοι περιηγητές και στη συνέχεια ο μαζικός τουρισμός. Ολο το πλούσιο φωτογραφικό υλικό προέρχεται από ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και από αρχεία, ενώ βασικά κριτήρια της επιλογής των λήψεων υπήρξαν τόσο το ενδιαφέρον του ίδιου του θέματος όσο και η αντιπροσωπευτική του θέση μέσα στο ιστορικό και το ιδεολογικό πνεύμα της εποχής. Πίσω από την αναδίφηση των φωτογραφικών καρέ κρύβονται οι επιμελήτριες του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη Φανή Κωνσταντίνου και Αλίκη Τσίργιαλου, και ο καθηγητής φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας Κωστής Αντωνιάδης.

Να σημειωθεί δε ότι η έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Κτίριο της οδού Πειραιώς, θα διαρκέσει έως τις αρχές Ιανουαρίου.

Με ακόμη μία έκθεση συνεχίζεται η στενή συνεργασία του Ιδρύματος Τσαρούχη με το Μουσείο Μπενάκη. Μιλάμε για την παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Μέρος Ι (1910-1940)» και περιλαμβάνει την ιστορία της ζωγραφικής του Τσαρούχη μέσα από σπάνιες λήψεις, κείμενα και συνεντεύξεις του ιδίου.

Στις 30 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο Κτίριο της οδού Πειραιώς το αφιέρωμα στον διάσημο Ελληνοαμερικανό ζωγράφο Thomas Chimes, το οποίο περιλαμβάνει 50 έργα του καθώς και αρχειακό υλικό στην έκθεση «Thomas Chimes. Εν λευκώ». Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται η εικαστική σοδειά του καλλιτέχνη στην Ελλάδα.

Ακόμη, ο πολιτιστικός οργανισμός, από τις 11/10, θα φιλοξενήσει την εικαστική κολλεκτίβα «ArtUP!», η οποία θα δείξει στο ελληνικό κοινό τη νέα της δουλειά με τίτλο «Home/s», επιχειρώντας να εξετάσει την έννοια του σπιτιού, ενώ στις 21/11 ο Adam Chodzko -ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς καλλιτέχνες- παρουσιάζει ένα καινούργιο έργο, ειδικά φτιαγμένο για το ελληνικό μουσείο.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα