Αναζητώντας την «Ιθάκη» στην Ανδρο

Στόχος όλων μας είναι η «Ιθάκη», ακόμη και αν ο δρόμος είναι μακρύς και σε αυτόν παρεμβάλλονται «Κύκλωπες» και «Λαιστρυγόνες». Αυτό διατείνονται τουλάχιστον οι 20 εικαστικοί που συμμετέχουν στην ενδιαφέρουσα έκθεση-θεσμό για τα θερινά καλλιτεχνικά δρώμενα της Ανδρου, «Πλόες», που την περίοδο αυτή φιλοξενείται στο Ιδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως του νησιού.

Ο φετινός υπότιτλος της διοργάνωσης, που ξεκίνησε δυναμικά και με τις καλύτερες εντυπώσεις το περασμένο Σάββατο, είναι «In media res / Στον πηγαιμό για την Ιθάκη», τίτλος με σαφείς αναφορές στο γνωστό ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, τον οποίο το 2013 τιμά η χώρα μας με αφορμή τη συμπλήρωση των 150 ετών από τη γέννησή του.

«Ο υπότιτλος προσδιορίζει τη μέση των καταστάσεων της διαδρομής στην οποία βρισκόμαστε, στοχεύοντας να φτάσουμε σε μια Ιθάκη που εν τέλει μόνοι μας τη διαμορφώνουμε, γιατί αυτή αφορά το σύστημα αξιών που εντός μας οικοδομούμε, μαζί με την ανάληψη των ευθυνών που αναλαμβάνουμε ως προς την υλοποίησή τους» σχολιάζει η επιμελήτρια της έκθεσης, κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά.

Σαφείς αναγωγές

Στην έκθεση, όπου συμμετέχουν 20 ζωγράφοι και γλύπτες, οι αναγωγές στη σύγχρονη κρίσιμη ελληνική κατάσταση είναι, αν μη τι άλλο, σαφείς. Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε υπαρξιακό, ηθικό αλλά και πνευματικό επίπεδο θίγονται ακροθιγώς μέσα από τα εικαστικά έργα αποδεικνύοντας με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η τέχνη δεν μπορεί να σχολιάζει τα τεκταινόμενα με ειδησεογραφικό τρόπο αλλά με αλληγορικό και συμβολιστικό.

Ο κάθε εικαστικός επιστρατεύοντας τα καλλιτεχνικά του μέσα αλλά και τη φαντασία του επιχειρεί να δώσει κίνητρα για στοχασμό στον θεατή, δείχνοντας διά της καλλιτεχνικής οδού ότι όλοι μας μπορούμε να βρούμε το φως της ελπίδας στον μακρύ δρόμο της αναζήτησης, ακόμη και αν το φως αυτό είναι θαμπό.

Δημιουργίες

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες δημιουργίες που εκτίθενται στο φιλόξενο κτίριο του Ιδρύματος στην Ανδρο είναι αναμφίβολα τα ζωγραφικά έργα της Βίκυς Γεωργιοπούλου, η οποία «σχολιάζει» μέσα από τους πίνακές της τον βίο του δημοσίου υπαλλήλου αλλά και το όνειρο πολλών για μια θέση στο Δημόσιο. Η Λυδία Στατήρη, από την άλλη, ζωγραφίζει πρόσωπα-μάσκες, που τα αντλεί από την πραγματικότητα, στα οποία είναι αφοπλιστικά «γραμμένη» επάνω τους η προσωπική τους ιστορία. Στη διοργάνωση ακόμη παρουσιάζουν έργα τους μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παναγιώτου, ο Βασίλης Αβραμίδης, η Αλεξάνδρα Ισακίδη, η Ιωάννα Καφίδα, ο Γιώργος Τσεριώνης, ο Νίκος Παπαδόπουλος και ο Μανώλης Χάρος.

Info: Η εικαστική εκθεσιακή διοργάνωση «Πλόες» που φιλοξενείται στο Ιδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Ανδρο θα διαρκέσει ως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα