Πόλεμος στο κονάκι της Εσφιγμένου

Μπαρούτι μυρίζει στο Αγιον Ορος. Ζηλωτές μοναχοί της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου κατηγορούνται ότι έριξαν μολότοφ εναντίον αστυνομικών και δικαστικού επιμελητή που επιχείρησε να τους επιδώσει δικόγραφο για να εκκενώσουν το κονάκι του μοναστηριού στις Καρυές. Οι μοναχοί, που δόθηκε εισαγγελική εντολή να συλληφθούν, αρνούνται τις κατηγορίες και καταγγέλλουν ότι ο επιμελητής «επιστράτευσε» φαγάνα για να γκρεμίσει την πόρτα στο κονάκι.

Τη νέα ένταση στο Περιβόλι της Παναγίας πυροδότησε νωρίς χθες το πρωί η ενέργεια του δικαστικού επιμελητή να επιδώσει στους ζηλωτές μοναχούς της Εσφιγμένου δικαστική απόφαση που ορίζει να εκκενωθεί το κονάκι στις Καρυές και να παραδοθεί στη νέα αδελφότητα.

«Ο δικαστικός επιμελητής που συνοδευόταν από ομάδα πολιτών και αστυνομικών δέχθηκε επίθεση από τους μοναχούς. Οπως με ενημέρωσαν, πέταξαν εναντίον τους μολότοφ και άλλα εκρηκτικά» τονίζει στη «δημοκρατία» ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου.

Τα επεισόδια προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελου Μαδεμλή. Εδωσε εντολή στις αστυνομικές Αρχές να συλλάβουν όσα άτομα προκάλεσαν τα επεισόδια στο κονάκι της Εσφιγμένου, καθώς τελέστηκαν αυτόφωρα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος όπως αυτό της έκρηξης και της κατοχής εκρηκτικών.

Οι ζηλωτές μοναχοί αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το κονάκι. Καταγγέλλουν ότι ο δικαστικός επιμελητής και οι αστυνομικοί που τον συνόδευαν επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο, σπάζοντας την πόρτα με μια μικρή φαγάνα.

«Ηρθαν για να σπάσουν την πόρτα από το κονάκι, για να πετάξουν έξω τους μοναχούς και να καταλάβουν το κτίριο» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο Ηρακλής Μωραΐτης, εκπρόσωπος της μονής. Επισημαίνει δε ότι η νέα αδελφότητα προσπαθεί να αποσπάσει περιουσιακά στοιχεία της Εσφιγμένου και να εισπράξει χρήματα από προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Σε μήνυμά τους οι ζηλωτές μοναχοί αναφέρουν ότι «πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει ανάψει το πράσινο φως για αστυνομική επέμβαση εναντίον μοναχών» και αναρωτιούνται «αν έχει αναλογιστεί η κυβέρνηση ότι θα ποτίσει με αίμα μοναχών το χώμα του Αγίου Ορους». Επίσης, τονίζουν ότι στο κονάκι ζουν επί δεκαετίες και απευθύνουν έκκληση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να επανέλθει η τάξη στο Αγιον Ορος.

Ως αργά χθες το βράδυ έξω από το κονάκι υπήρχε διακριτική αστυνομική παρουσία, ενώ η ένταση είχε εκτονωθεί.

Θάνος Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα