Τέσσερις στους δέκα (!) στη μαύρη εργασία

Σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για το επόμενο δίμηνο, καθώς η ανασφάλιστη απασχόληση έχει εκτοξευτεί στο 38,4% το πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν ήταν στο 25% το 2010. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας αποφασίστηκε να υπάρξουν σχεδιασμένες επιχειρήσεις σε περιοχές όλης της χώρας, που θα ξεκινήσουν από αύριο, 1η Αυγούστου, και θα διαρκέσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου, οι διοικητές της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Φώτης Λιάχας και Βασίλης Κοντογιάννης αντίστοιχα, καθώς οι υπηρεσίες τους επίσης θα συνδράμουν στην προσπάθεια. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από 563 στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Πρόστιμα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τεράστιων διαστάσεων που έχει λάβει το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας είναι ότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε επιχείρηση στην Κρήτη διαπιστώθηκε ότι από τους 51 εργαζομένους οι 49 ήταν ανασφάλιστοι. Συνολικά, στο α’ εξάμηνο από τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) προκύπτει ότι επιβλήθηκαν 6.074 πρόστιμα, συνολικού ύψους 8.000.000 ευρώ, όταν πέρσι το ίδιο διάστημα είχαν επιβληθεί 4.538 πρόστιμα, ύψους 5.600.000 ευρώ. Επίσης, σε 28 επιχειρήσεις επιβλήθηκε το μέτρο του κλεισίματος λόγω παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών.

Οι έλεγχοι του επόμενου διμήνου θα είναι εστιασμένοι σε κλάδους οι οποίοι εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα και θα διεξάγονται από μεικτά κλιμάκια των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί κατά προτεραιότητα είναι κυρίως νησιωτικές αλλά και ηπειρωτικές, με μεγάλη τουριστική κίνηση. Πρόκειται για τις περιοχές των Ιονίων Νήσων, των Δωδεκανήσων, του βορείου Αιγαίου και των νησιών του Αργοσαρωνικού, για τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Ελεγχοι θα γίνουν επίσης στην Ηπειρο, τη Χαλκιδική, τη Μακεδονία και τη Θράκη, τη Μαγνησία, στις ακτές του Πηλίου και στην Πελοπόννησο.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα