Εβγαλαν δόντια με βλαστοκύτταρα

Μια απρόσμενη πηγή βλαστοκυττάρων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη δοντιών, ανακάλυψαν επιστήμονες στην Κίνα.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής και Υγείας Γκουανγκζού κατάφεραν να αναπτύξουν δόντια, που διέθεταν τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης οδοντοστοιχίας, από κύτταρα που συνέλεξαν από… ούρα. Οπως εξηγούν στη μελέτη τους, τα κύτταρα που συλλέγονται από τη συγκεκριμένη πηγή μετατρέπονται σε βλαστοκύτταρα και αναπτύσσονται έτσι ώστε να σχηματίσουν δομές που μοιάζουν με δόντια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Cell Regeneration Journal», αναφέρουν ότι τα δόντια που αναπτύχθηκαν με τον συγκεκριμένο τρόπο δεν ήταν αρκετά σκληρά, ωστόσο αυτό το βήμα θεωρείται μια καλή αρχή.

Για να πετύχουν τον στόχο τους, οι επιστήμονες συνέλεξαν κύτταρα, τους πρόσθεσαν κάποιες χημικές ουσίες και στη συνέχεια τα εμφύτευσαν σε ποντίκια. Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, έπειτα από διάστημα τριών εβδομάδων τα κύτταρα άρχισαν να μοιάζουν με δόντια. «Οι δομές που σχηματίστηκαν έμοιαζαν με δόντια και περιείχαν οδοντικό πολφό, οδοντίνη και σμάλτο» αναφέρει η επιστημονική έκθεση.

Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτά τα «δόντια» δεν ήταν τόσο σκληρά όσο τα φυσικά δόντια και ότι στη φάση αυτή η ανάπτυξή τους δεν θα προσφέρει στους οδοντιάτρους καμία καινούργια προσέγγιση ή θεραπεία.

Παρ’ όλα αυτά πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να εξελίξουν περισσότερο τη συγκεκριμένη τεχνική, ώστε μια μέρα να καταφέρουν να αναπαράγουν πλήρως ανθρώπινα δόντια, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Πάντως η μέθοδος ανάπτυξης δοντιών δέχτηκε αρκετές επικρίσεις, κυρίως λόγω της προέλευσης των βλαστοκυττάρων: «Είναι μία από τις χειρότερες πηγές» είπε στο BBC ο καθηγητής Κρις Μέισον από το University College London. «Υπάρχουν πολύ λίγα κύτταρα και οι πιθανότητες επιτυχίας στη μετατροπή τους σε βλαστοκύτταρα είναι πολύ λίγες. Η μέθοδος αυτή δεν θα έπρεπε να ξεκινάει με αυτόν τον τρόπο» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι μόλυνσης που υπάρχουν από βακτήρια κ.λπ. είναι περισσότεροι.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα