Θετική η πρώτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος από την τρόικα

Στη διαπίστωση ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο καταλήγει η τρόικα, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, το οποίο αποσκοπεί στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα , στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και στην υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να υποστηριχθεί η μακροχρόνια ανάπτυξη, με παράλληλη προστασία της ευημερίας του πληθυσμού.

 Στο κοινό ανακοινωθέν της τρόικα υπογραμμίζεται ότι οι όλοι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί χάρη στα εφαρμοζόμενα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και στη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

«Οι Αρχές έχουν κάνει αποφασιστικά βήματα για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και ήδη προχωρούν σταδιακά στην χαλάρωση των περιορισμών στις καταθέσεις και στους ελέγχους των κεφαλαίων» αναφέρει η τρόικα, η οποία πάντως επισημαίνει ότι ενώ οι Αρχές έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το πρόγραμμα με αποφασιστικότητα, οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί.

«Η συνεχής και έγκαιρη εφαρμογή της πολιτικής είναι απαραίτητη για την επιτυχία του προγράμματος» επισημαίνει η τρόικα. Οπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, η βραχυπρόθεσμη οικονομική προοπτική παραμένει δύσκολη και υπόκειται σε σημαντική αβεβαιότητα. «Πρόσφατοι δείκτες υποστηρίζουν τις προβλέψεις του προγράμματος για μια σωρευτική ύφεση του ΑΕΠ της τάξης του 13% κατά τη διάρκεια του 2013-2014» επισημαίνει η τρόικα, αναφέροντας πως είναι ενθαρρυντικό ότι καταγράφεται βελτίωση στους δείκτες εμπιστοσύνης από τα ιστορικά χαμηλά του περασμένου Απριλίου.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η αγορά εργασίας έχει επιδεινωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, ότι η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας από το 2015.

Οσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, η τρόικα υπογραμμίζει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική αποσκοπεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

«Οι Αρχές έχουν λάβει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας της Κύπρου, οι οποίες θα της επιτρέψουν να επιστρέψει σε κανονική λειτουργία» επισημαίνει η τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι με τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και με τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι Αρχές αναπτύσσουν έναν «οδικό χάρτη», ο οποίος εξασφαλίζει με ομαλό τρόπο τη σταδιακή κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου και των λοιπών διοικητικών περιορισμών. «Οι Αρχές έχουν επίσης μια σαφή ατζέντα για την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των συνεργατικών τραπεζών, πριν από το τέλος του έτους, με την χρήση των πόρων του προγράμματος όπου είναι απαραίτητο και χωρίς τη συμμετοχή των καταθετών» αναφέρει η τρόικα.

Επιπλέον, το ανακοινωθέν αναφέρει σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, ότι τα φιλόδοξα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και η συνετή εκτέλεση των δαπανών αποδίδουν αποτελέσματα, με το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο του έτους να κινείται καλύτερα από το στόχο του προγράμματος.

Η τρόικα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι απαιτούνται μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών, σημειώνει ότι οι Αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της είσπραξης των εσόδων, υπογραμμίζει ότι απαιτείται ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας για την καλύτερη προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Τέλος σημειώνεται ότι η έγκριση των συμπερασμάτων της έκθεσης αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί από το Eurogroup και το ΔΝΤ το Σεπτέμβριο, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση 1,5 δισ. ευρώ από τον ESM και περίπου 86 εκατ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Γεωργιάδης (Κύπριος ΥΠΟΙΚ): Θετικό το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης

Θετικό είναι το αποτέλεσμα της πτώσης αξιολόγησης από την Τρόικα, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα δημοσιοποιηθεί το επικαιροποιημένο μνημόνιο στο οποίο, όπως είπε, δεν υπάρχουν τέτοιες αλλαγές ώστε να πρόκειται για νέο μνημόνιο. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η πρώτη διαδικασία αξιολόγησης ολοκληρώθηκε με σημαντικά βήματα, τα οποία καταγράφηκαν. Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η συνολική αξιολόγηση θα καταγράφει την πορεία των δημόσιων οικονομικών, τα οποία βρίσκονται εντός του πλαισίου, ενώ για τις διαρθρωτικές αλλαγές σημείωσε ότι «βρίσκονται σε αρχικό στάδιο αλλά έχει μπει το νερό στο αυλάκι, δηλαδή εντός του πλαισίου του προγράμματος». Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η πορεία αξιολόγησης, η οποία συμπίπτει με την πορεία εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί θετική εξέλιξη και θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να αναμένονται νέα μέτρα για τα δημοσιονομικά το 2013. Για το θέμα του συνεργατισμού ο υπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει ότι θα στηριχτεί και θα ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς να τίθεται θέμα «κουρέματος» καταθέσεων αλλά με δημόσιο χρήμα, δηλαδή με ποσό που θα λάβει το κράτος από το πρόγραμμα. Δεν πρόκειται είπε για δάνειο που θα φέρει τόκο, αλλά συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο σε ποσοστό 99%. Το κράτος, εξήγησε, θα επωφελείται από ενδεχόμενα κέρδη και θα επιβαρύνεται από ενδεχόμενες ζημιές, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει εγγυημένη απόδοση».

πηγή: www.bankingnews.gr

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα