ΗΠΑ: Ωθηση Ομπάμα στην ανάπτυξη με φορομειώσεις

Πριν από λίγες μέρες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ αναμένεται να επιταχυνθεί το 2014, φθάνοντας έως και το 2,7%. Το νούμερο -εάν επιβεβαιωθεί- αποτελεί ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και αποδεικνύει τη σταθερή επάνοδο της αμερικανικής οικονομίας μετά την κρίση. Συγκριτικά η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,6% το 2012 και το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί με τον ίδιο ρυθμό φέτος, προτού εξέλθει από την ύφεση το 2014, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,9%. Προφανώς, η πολιτική των ΗΠΑ, που επένδυσαν στην ανάπτυξη και όχι τόσο στη λιτότητα, έδωσε μια σημαντική ώθηση στην οικονομία μετά την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε το 2008. Αντίθετα, η πολιτική που ακολουθήθηκε στην ευρωζώνη και η οποία χαράζεται από το Βερολίνο καταγράφει απογοητευτικά αποτελέσματα. Τώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με μια νέα πρόταση προσπαθεί να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία και να μειώσει παράλληλα την ανεργία προτείνοντας περικοπές… αλλά στη φορολογία. Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου ονομάστηκε «Μεγάλος Συμβιβασμός» (Grand Bargain), γιατί στόχος της είναι από τη μια να βελτιώσει τις προοπτικές της μεσαίας τάξης και από την άλλη να βρει πεδίο συνεννόησης με τους Ρεπουμπλικάνους όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σε ομιλία του σε μονάδα της Amazon στο Τενεσί ο Ομπάμα πρότεινε λοιπόν τη μείωση των εταιρικών φόρων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης του φορολογικού πλαισίου των επιχειρήσεων (που θα έκλεινε και διάφορα «παραθυράκια»), με αντάλλαγμα να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα που θα προκύψουν για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Ομπάμα προτείνει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 28% (από 35%), με τις βιομηχανίες να έχουν προνομιακό συντελεστή 25%. Εισηγείται επίσης και τη θέσπιση ελάχιστου φόρου στα κέρδη εξωτερικού, ως εργαλείο για την πάταξη της «πολυεθνικής» φοροαποφυγής. Η πρώτη αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων ήταν πάντως αρνητική.

Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, πιστεύει ότι η ιδέα μπορεί να αποκτήσει υποστηρικτές στο -βαθιά διχασμένο- Κογκρέσο, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν σφόδρα τη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, οι Δημοκρατικοί θέλουν περισσότερες δαπάνες για έργα υποδομής και η πρόταση Ομπάμα περιέχει λίγο και από τα δύο.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα