Πρώτη γυναίκα εισαγγελέας Αρείου Πάγου

Αρωμα γυναίκας απέκτησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς η εκ Λέσβου ορμώμενη Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σε ηλικία 64 ετών, επελέγη με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου η πρώτη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, 178 χρόνια μετά την ίδρυση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Επειτα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και με σεβασμό στην επετηρίδα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες την πλήρωση και των κενών θέσεων στην κορυφή της Δικαιοσύνης, επιλέγοντας για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου τον αντιπρόεδρο του Α.Π. Μιχαήλ Θεοχαρίδη και για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζο.

Η κυρία Κουτζαμάνη, μετά την επιλογή της, τόνισε: «Εχω πλήρη συνείδηση ότι αναλαμβάνω τα ηνία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, όπου ο εισαγγελέας καλείται να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη και να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας».

Η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας, η οποία ασκεί εδώ και καιρό καθήκοντα αναπληρώτριας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, μετά την παραίτηση του Ιωάννη Τέντε, θα παραμείνει σε αυτή τη θέση για τρία έτη. Για την κυρία Κουτζαμάνη μάλιστα φαίνεται ότι αποτελεί συνήθεια να «γκρεμίζει» ανδρικά κάστρα, καθώς το 1975 ήταν η πρώτη που εισήλθε στον εισαγγελικό κλάδο! Από τότε και μέχρι χθες που ανέλαβε το ανώτατο αξίωμα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή με το ριφιφί στην Τράπεζα Εργασίας, ενώ συμμετείχε ως εισαγγελέας στη δίκη της 17 Νοέμβρη σε δεύτερο βαθμό.

Πρόσωπο με ιδιαίτερη αποδοχή σε δικαστικούς και νομικούς κύκλους είναι ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μιχαήλ Θεοχαρίδης. «Με την επιλογή μου ως προέδρου του Αρείου Πάγου αισθάνομαι την ανάγκη να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι στη χώρα μας η Δικαιοσύνη είναι θεσμικά και ουσιαστικά ανεξάρτητη και ότι οι Ελληνες δικαστές της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, στη συντριπτική πλειονότητά τους, είναι αταλάντευτα προσηλωμένοι στα δικαστικά τους καθήκοντα, τα οποία θα συνεχίσουν να επιτελούν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, με μοναδική πυξίδα τη νομιμότητα και τη συνείδησή τους» δήλωσε ο νέος πρόεδρος, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του για ένα έτος. Ταυτόχρονα έθεσε ως προτεραιότητά του την αντιμετώπιση της βραδύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ο κ. Θεοχαρίδης υπηρετεί τον χώρο της Δικαιοσύνης από το 1973 και σε ηλικία 66 ετών έφτασε στο ανώτατο αξίωμα. Κατάγεται από τη Φλώρινα και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Θέτοντας την ίδια προτεραιότητα με τον κ. Θεοχαρίδη, ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήριος Ρίζος τόνισε ότι η επιλογή του σε αυτή τη θέση αποτελεί «κορυφαία ευθύνη για την αποτελεσματική λειτουργία και των τριών βαθμίδων της Διοικητικής Δικαιοσύνης». Ο κ. Ρίζος εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975, ενώ έχει ασχοληθεί συστηματικά και με τη θεωρία του Δημοσίου Δικαίου. Θα παραμείνει στη θέση του προέδρου του ΣτΕ για δύο χρόνια.

 

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ

Από το υπουργικό συμβούλιο προήχθησαν στον βαθμό του αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου οι Ιωάννης Σίδερης, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, Νικόλαος Λεοντής, Αντώνιος Αθηναίος, Γρηγόριος Κουτσόπουλος και Σπυρίδων Μιτσιάλης. Στον βαθμό του αντιπρόεδρου του ΣτΕ προήχθη ο Νικόλαος Ρόζος. Στο βαθμό του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο Ευάγγελος Νταής.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα