Η εκτροπή του Βενιζέλου από την εθνική γραμμή του Δημ. Αβραμόπουλου

Η ενδοτικότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα και κυρίως το κρίσιμο για την οικονομική επιβίωση της χώρας ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου έχει γίνει ορατή από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στο νεοκλασικό της Β. Σοφίας.

Η εθνικά απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά έρχεται δε σε απευθείας αντίθεση με τη μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό πολιτική που είχε επιλέξει για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου ο προκάτοχός του, σήμερα υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Πολιτική που εδραζόταν στη σκληρή γραμμή απέναντι στις ανιστόρητες προσεγγίσεις της γερμανικής πολιτικής ελίτ και κυρίως της καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

 

Στην Αγκυρα την παραμονή του Αττίλα 1

Η ενδοτικότητα Βενιζέλου στα εθνικά μας θέματα, η οποία έχει δυσαρεστήσει ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται και από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: για να μην ξεχνιόμαστε) επέλεξε να ταξιδέψει στην Αγκυρα για να συναντηθεί με τον προκλητικό Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου την παραμονή μάλιστα του πρώτου Αττίλα, που αιματοκύλισε το μαρτυρικό νησί!

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε προσωπικά τη δυσαρέσκειά του στον κ. Βενιζέλο, επισημαίνοντάς του ότι τέτοιες ενέργειες μόνον προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν και να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία λόγω των οικονομικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της διαφοροποίησης Βενιζέλου από τη «γραμμή» Αβραμόπουλου στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να δούμε τα γεγονότα όπως ξεκίνησαν να ξετυλίγονται επί του θέματος αυτού από τον περασμένο Απρίλιο και έτσι θα αποδειχθεί περίτρανα η αλλαγή στάσης στην ελληνική εξωτερική πολιτική, από τη χρονική στιγμή που ανέλαβε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ο κ. Βενιζέλος.

Ειδικότερα, στις 11 Απριλίου 2013 η γερμανική κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε τοποθετείται στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που ανακινήθηκε τελευταία με το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και την πρόθεση των ελληνικών Αρχών να τις διεκδικήσουν εφόσον υπάρχει νομική βάση.

Επ’ αυτού ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε μέσω της εφημερίδας «Neue Osnabrücker Zeitung» να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα δήθεν νόμιμες αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία. «Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμο δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό» ανέφερε στην εφημερίδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια μέρα άμεση, και σκληρή, ήταν η απάντηση Αβραμόπουλου. «Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Αλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την ελληνική Πολιτεία. Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Η Ελλάδα δεν “αποπροσανατολίζεται” από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν τους ώμους του ελληνικού λαού».

Η απάντηση σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 24 Απριλίου, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αβραμόπουλος συνεχίζει: «Δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι σύνθετο και παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Υπάρχει όμως και η άλλη, ιδιαίτερα σημαντική διάστασή του, η ηθική και ιστορική, και αυτό αγγίζει την καρδιά όλων των Ελλήνων, όπως επίσης είναι αλήθεια ότι αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί νωρίτερα. Αλλά θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι καμιά φορά η ιστορία δεν κρίνει με τον χρόνο, αλλά με τις πράξεις. Σε καμία περίπτωση, όμως, η ανακίνηση και η επαναφορά του θέματος δεν πρέπει να θεωρηθούν ως εχθρική κίνηση προς έναν λαό, με τον οποίον πορευόμαστε μαζί στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Οι ίδιοι οι πολίτες της Γερμανίας έχουν καταδικάσει τις θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος και σήμερα μαζί με όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς βιώνουν την εποχή της δημοκρατίας. Και είναι βέβαιο ότι κατανοούν τη θέση των Ελλήνων, η οποία, σε καμία περίπτωση, δεν ταυτίζει τη σημερινή δημοκρατική Γερμανία με το ναζιστικό καθεστώς. Το αντίθετο, από κοινού με τη Γερμανία και με όλες τις δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης δίνουμε δυναμικό “παρών” στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου».

Και κλείνοντας, είχε αναφέρει: «Το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι ανοιχτό, αλλά, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, αυτήν τη φορά θα κλείσει. Και σημείωσα ότι θα κλείσει με τη Δικαιοσύνη να θριαμβεύει. Στην κίνηση αυτήν είμαστε όλοι παρόντες ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού. Θέλω όμως να αναφερθώ και στον γερμανικό λαό. Εναν λαό που αναγεννήθηκε και αυτός από τις στάχτες της καταστροφής, στην οποία οι ναζί τον είχαν οδηγήσει. Σήμερα αυτός ο λαός μας παρακολουθεί. Από αυτήν την αίθουσα εκπέμπουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, μπροστά στους κοινούς στόχους και τις κοινές προκλήσεις».

Η διαφοροποίηση

Εχει γίνει σαφές ότι το υπουργείο Εξωτερικών υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου αντιμετωπίζει σαφώς με πιο «ήπια διάθεση» πλέον το ζήτημα. Στην τελευταία ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ αναφέρει: «Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων συζητήθηκε, προ ολίγων ημερών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκ νέου στο ζήτημα αυτό και κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε».

Το σίγουρο είναι ότι έτσι όπως τα έχουν καταφέρει οι Γερμανοί, έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα τόσο εχθρικό κλίμα ώστε ακόμη και αν βρεθεί κυβέρνηση να κάνει πίσω, η υπόθεση θα εξακολουθήσει να παραμένει ανοιχτή αφού έχει πλέον δυναμική ως αίτημα των πολιτών. Πολλοί από τους οποίους πριν από λίγα χρόνια ίσως και να μην έπαιρναν στα σοβαρά την πιθανότητα διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων.

Βασίλης Θασίτης

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα