Αμυντικές βιομηχανίες: Απολύσεις κατά ριπάς

Στο κρεβάτι του Προκρούστη μπαίνουν οι πολεμικές βιομηχανίες που, έπειτα από χρόνια αναδιαρθρώσεων στα χαρτιά και πλήθος κομματικών και πολιτικών παρεμβάσεων που κόστισαν πολλά εκατομμύρια ευρώ, μικραίνουν απελπιστικά, ενώ απολύονται πάνω από τα 2/3 των εργαζομένων σε αυτές.

Κατά πληροφορίες, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) θα περιοριστούν δραματικά και θα μετονομαστούν σε στρατιωτικά εργοστάσια.

Η τρόικα, μέσω του αναθεωρημένου Μνημονίου, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχει εκπονηθεί το σχέδιο της αναδιάρθρωσης, το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2013. Στο μεταξύ, τα αρμόδια υπουργεία, και ειδικότερα εκείνο της Εθνικής Αμυνας, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, φοβούμενα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» επικοινώνησε με εκπροσώπους των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΠΥΡΚΑΛ και κατέγραψε τις απόψεις τους. Οι εκπρόσωποι μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» παραθέτουν σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, αρκεί να έχουν την ελάχιστη υποστήριξη από την Πολιτεία. Γίνεται λόγος για παραγγελίες που συμφωνήθηκαν και πρέπει να ολοκληρωθούν, και για άλλες που έχουν σχεδόν τελειώσει, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που δεν δικαιολογεί ούτε το κλείσιμο και την πώληση των επιχειρήσεων ούτε το να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι έως και ένα εξάμηνο. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις αυτές από μέσα αναφέρουν τη σημερινή κατάστασή τους, καθώς και την όποια προοπτική επιβίωσης για το μέλλον.

– ΕΑΣ: Μάκης Θεοχάρης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εργοστασίων Λαυρίου, Ελευσίνας και αναπληρωτής γραμματέας Οικονομικού ΓΣΕΕ.

Η εταιρία έχει παραγγελίες που δεν μπορεί να ολοκληρώσει, ύψους 250.000.000 ευρώ. Η πιο πρόσφατη είναι το προσύμφωνο που υπογράφηκε πριν από μερικές μέρες για την παραγωγή πυρομαχικών για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρίας ATK, με χρονικό ορίζοντα έως τέσσερα χρόνια. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας εδώ και τρεις μήνες, ενώ είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες, σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα και ήδη ξεκίνησε η παραγωγή πυρομαχικών με προορισμό τη Γαλλία, ύψους 2.000.000 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε εξυγίανση της επιχείρησης, καθώς εκτιμάται ότι μαζί με τη ΛΑΡΚΟ και την ΕΛΒΟ έχει χρέη δύο δισ. ευρώ. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η ΕΑΣ δεν χρωστάει πάνω από 300.000.000 ευρώ. Μάλιστα, αν την αφήσουν να προχωρήσει τις παραγγελίες που έχει λάβει, τότε όχι μόνο δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού από το σύνολο των 850 εργαζομένων που δουλεύουν στα εργοστάσιά της, αλλά μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει και σε προσλήψεις για να βγει η δουλειά.

Η ΕΑΣ έχει συνολικά πέντε εργοστάσια στον Υμηττό (ΠΥΡΚΑΛ), στην Ελευσίνα, στο Αίγιο, στο Λαύριο και στη Μάνδρα. Επίσης έχει δύο θυγατρικές στα Γιάννενα (Μεταλλουργική Ηπείρου, με περίπου 70 εργαζομένους, με αντικείμενο την κατασκευή νομισμάτων) και στην Κύμη (30 εργαζόμενοι που κατασκευάζουν κράνη και στρατιωτικές φόρμες).

– ΕΛΒΟ: Δημήτρης Δημητριάδης, γραμματέας ομοσπονδίας εργαζομένων.

Οι 365 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες. Το οικονομικό πρόβλημα της εταιρίας έχει ξεκινήσει από το 2006 και μετά, αλλά δεν είναι πολύ μεγάλο. Υπολογίζεται ότι οι συνολικές ζημιές ανέρχονται στα 25.000.000 ευρώ. Η αναδιάρθρωση που ζητάει το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη πραγματοποιηθεί, καθώς το 2010 εργάζονταν στην επιχείρηση 670 άτομα, ενώ τώρα είναι περίπου τα μισά. Επίσης οι μισθοί το αντίστοιχο διάστημα υποχώρησαν κατά 42%, ενώ κατά 50% μειώθηκαν τα λειτουργικά έξοδα. Παρ’ όλα αυτά, η επιχείρηση δεν έχει δικαίωμα ασφαλιστικής ενημερότητας, λόγω του γεγονός ότι έχει τεθεί σε διαδικασία εξυγίανσης. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν δουλειές που έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και να μην μπορούν να παραδοθούν. Συγκεκριμένα, η εταιρία έχει συνάψει συμφωνία για να παραδώσει 300 φορτηγά για μεταφορά προσωπικού και γερανοφόρα στον Κυπριακό Στρατό και δεν μπορεί να ολοκληρώσει την παραγγελία. Τα 150 από αυτά τα φορτηγά είναι έτοιμα και πρέπει να παραδοθούν στις αρχές Αυγούστου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει ασφαλιστική ενημερότητα η επιχείρηση. Υπάρχουν επίσης έτοιμοι άλλοι 77 αρματοφορείς για τον Ελληνικό Στρατό, που επίσης δεν μπορούν να παραδοθούν για τον ίδιο λόγο. Συνολικά, η επιχείρηση χάνει έτσι περίπου 6.000.000 ευρώ. Θεωρούμε ότι η εταιρία είναι βιώσιμη, χρειαζόμαστε όμως και την στήριξη της Πολιτείας. Δυστυχώς, γίνεται το αντίθετο.

«Φέρνουμε (συνάλλαγμα) 1.000.000 ευρώ κάθε ημέρα»

– ΛΑΡΚΟ: Ανδρέας Κορέντζελος, πρόεδρος των εργαζόμενων, πρόεδρος ΔΑΚΕ ΙΤ Ν. Φθιώτιδος.

Η επιχείρηση έχει συνολικά περίπου 2.000 εργαζομένους. Μόνο στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα εργάζονται 800 άτομα, από τα οποία οι 440 είναι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπόλοιποι αποτελούν εργολαβικό προσωπικό. Η ΛΑΡΚΟ θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα «φιλέτα» του Δημοσίου. Παράγει από το 1958 σιδηρονικέλιο, είναι εξαγωγική και υπολογίζεται ότι προσφέρει στη χώρα ημερησίως περίπου 1.000.000 ευρώ σε συνάλλαγμα. Εκτός από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα και τα κεντρικά γραφεία στο Μαρούσι, η εταιρία διαθέτει τα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννου, της Εύβοιας και της Καστοριάς, όπως και το λιγνιτορυχείο στα Σέρβια της Πτολεμαΐδας. Εχουμε κάνει μελέτες και έχει βρεθεί ότι στο υπέδαφος στη Λάρυμνα υπάρχουν μεταλλεύματα ύψους 20 δισ. ευρώ. Εάν η εταιρία σπάσει σε καλό και κακό κομμάτι, θα συμβεί το πρωτοφανές να χρειαστεί να φέρουμε από το εξωτερικό μεταλλεύματα, ενώ τώρα η εταιρία μπορεί να διαχειριστεί τα δικά της. Το πρόβλημα με την επιχείρηση ξεκίνησε όταν η ΔΕΗ αποφάσισε να επιβάλει στη ΛΑΡΚΟ τιμολόγιο με βάση το οποίο πλήρωνε στην επιχείρηση 72 ευρώ τη μεγαβατόρα, όταν άλλες εταιρίες, όπως ο Μυτιληναίος, πλήρωναν 42 ευρώ τη μεγαβατόρα. Και αυτό ενώ η ΔΕΗ είναι μέτοχος της εταιρίας με 11% ποσοστό συμμετοχής. Η ΛΑΡΚΟ είναι στα δικαστήρια με τη ΔΕΗ, με στόχο να διαγραφεί ένα χρέος περίπου 160.000.000 ευρώ που έχει δημιουργηθεί από αυτό το τιμολόγιο.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος, Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα