«Φωνάζει (ακόμη και τώρα) ο κλέφτης»

Τη γοητεία ενός αγαπημένου ελληνικού θεατρικού κειμένου, το αξεπέραστο «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά, αναδεικνύει φέτος το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Ο θεατρικός οργανισμός ανεβάζει την προσφιλή κωμωδία -η πρεμιέρα θα δοθεί μεθαύριο Δευτέρα στους Δελφούς- επιστρατεύοντας έναν εκλεκτό θίασο ηθοποιών, που συναποτελούν η Υρώ Μανέ, ο Παύλος Ορκόπουλος, ο Δημήτρης Μακαλιάς και ο Δημήτρης Φραγκιόγλου.

Οπως δηλώνει και στη «δημοκρατία» η πρωταγωνίστρια Υρώ Μανέ, η πρόταση για να ανεβάσουν το εν λόγω έργο «έπεσε» στο τραπέζι του ΔΗΠΕΘΕ από την ίδια. «Φέτος μας προέκυψε. Αναμφισβήτητα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή να το κάνουμε, λόγω και της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης που ζούμε. Εξάλλου, τα κείμενα του Δημήτρη Ψαθά είναι πάντα επίκαιρα» τονίζει η γνωστή ηθοποιός, η οποία υποδύεται τη Λία, τη σύζυγο του στρατηγού, σε έναν ρόλο με τον οποίο άφησε εποχή η Ρένα Βλαχοπούλου.

Φέτος μάλιστα συμπληρώνονται εννέα χρόνια από τον θάνατο της κωμικής ηθοποιού, γεγονός που αναμφίβολα συνέβαλλε στην τελική επιλογή του εν λόγω έργου για το θερινό ρεπερτόριο του ΔΗΠΕΘΕ.

«Το έχω δει πολλές φορές στον κινηματογράφο» σχολιάζει η κυρία Μανέ. «Ωστόσο ακόμη και σήμερα έπειτα από τόσες δεκαετίες δεν παύει να με εκπλήσσει η ομοιότητα των χαρακτήρων του Ψαθά με το σήμερα. Είναι φοβερά διεισδυτική η ματιά του όσον αφορά το πλάσιμο των ρόλων. Διότι στα έργα του συναντάμε όλα τα είδη των χαρακτήρων. Τίμιους, καταχραστές, λαμόγια».

Ο Τιμολέων Λάμπρου

Πρωταγωνιστής τού «Φωνάζει ο κλέφτης» είναι ένας φτωχός και υπερβολικά έντιμος λογιστής, ο Τιμολέων Λάμπρου, ο οποίος βρίσκει στον δρόμο ένα πορτοφόλι και χωρίς να το σκεφτεί πάει αμέσως να το παραδώσει στον ιδιοκτήτη του, έναν στρατηγό εν αποστρατεία. Οταν ο τελευταίος τον προσλαμβάνει στην εταιρία του, ο λογιστής έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από καταχρήσεις που γίνονται στην επιχείρηση εν αγνοία του ιδιοκτήτη του, τις οποίες φυσικά και αποκαλύπτει. Η τιμιότητά του όμως αρχικά δεν θα ανταμειφθεί…

«Ποτέ δεν έλειψαν από τον κόσμο και από την Ελλάδα φυσικά οι ενάρετοι, οι τίμιοι πατριώτες και οι ψεύτικοι πατριδοκάπηλοι που φυτρώνουν σαν τις τσουκνίδες μέσα στα λουλούδια» είχε διατυπώσει πολύ εύγλωττα και ο Δημήτρης Ψαθάς. Αυτό είναι άραγε και το ηθικό δίδαγμα μιας κωμωδίας που γράφτηκε πριν από 55 χρόνια;

«Φυσικά», διατείνεται η κ. Μανέ, συνεχίζοντας, «μέσα από το κείμενό του ο Ψαθάς μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τιμιότητα ανθίζει και λάμπει παντού και πάντα. Αυτό είναι και το παρήγορο».

Info: Η κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης» σε παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ρούμελης και σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου ξεκινάει το ταξίδι της ανά την Ελλάδα στις 5 Αυγούστου από τους Δελφούς, ενώ θα ακολουθήσουν παραστάσεις στη Χαλκίδα (07/08), στον Βόλο (08/08), στην Καλλονή Λέσβου (12/08) καθώς και σε άλλους προορισμούς.

Επιστροφή στα κλασικά κείμενα

Η τάση που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται με την επιστροφή στα κλασικά ελληνικά έργα είναι, για την ηθοποιό Υρώ Μανέ, απολύτως δικαιολογημένη. Αλλωστε σε αυτήν συνέβαλε και εκείνη, μια και το 2003, τότε που ξεκίνησε δειλά δειλά να εκδηλώνεται το… φαινόμενο, είχε πρωταγωνιστήσει στη θρυλική «Χαρτοπαίκτρα». «Η αλήθεια είναι ότι ήμασταν μπροστάρηδες. Είναι πολύ όμορφο να θυμόμαστε τέτοια κείμενα. Ξυπνούν αγαπημένες μνήμες από το ελληνικό σινεμά, από ταινίες που μας έχουν μεγαλώσει» επισημαίνει η κ. Μανέ.

Οσο για τα επόμενα θεατρικά της σχέδια, σύμφωνα με την ίδια είναι ακόμη ασαφή, αφού είναι «σε συζητήσεις» για το πού θα την απολαύσουμε τον φετινό χειμώνα. Δεν αποκλείει δε «Ο συμβολαιογράφος», ένα από τα πιο αγαπημένα έργα της ηθοποιού, στο προσεχές μέλλον «να ξαναπροκύψει».

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα