Αντιβιοτικό από βακτήριο της θάλασσας

Ενα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για την καταπολέμηση των βακτηρίων που έχουν αναπτύξει αντίσταση στα αντιβιοτικά έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακάλυψαν ένα αντιβιοτικό που προέρχεται από έναν μικροσκοπικό θαλάσσιο οργανισμό!

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps εντόπισαν στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, ανοιχτά της Καλιφόρνιας, ένα βακτήριο που ανήκει στους ακτινομύκητες και το οποίο τους έδωσε ένα νέο αντιβιοτικό, που ονομάζεται ανθρακομυκίνη, και μπορεί να καταπολεμήσει ακόμη και το βακτήριο του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου (MRSA).

Η ανθρακομυκίνη είναι αντιβιοτικό με δράση ενάντια στους όγκους, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί επίσης να επιτεθεί στο βακτήριο του άνθρακα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Γουίλιαμ Φένικαλ, η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει προηγούμενες ανακαλύψεις που δείχνουν ότι τα θαλάσσια βακτήρια είναι μοναδικά τόσο σε ό,τι αφορά τη γενετική όσο και από χημικής άποψης, γεγονός που τονίζει τη σημασία των θαλασσών και των ωκεανών.

Ο Γουίλιαμ Φένικαλ είναι κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα της ωκεανογραφίας και πρωτοπόρος στην προσπάθεια να βρεθούν νέα αντιβιοτικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν μικρόβια που έχουν αναπτύξει αντίσταση στα αντιβιοτικά τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα. Μαζί με την ομάδα του έχει εντοπίσει 15 είδη οργανισμών που ήταν άγνωστα μέχρι πρότινος και έχει ήδη απομονώσει και εξετάσει δύο ουσίες που προέρχονται από θαλάσσιους οργανισμούς.

Μάλιστα, η μία από αυτές (SalA) προέρχεται από άγνωστα μέχρι πρότινος βακτήρια που υπάρχουν στη λάσπη του ωκεανού και δοκιμάζεται ήδη σε εθελοντές καρκινοπαθείς για την αντιμετώπιση της κακοήθειας στο αίμα και τα κόκαλα. Η δεύτερη φέρει την ονομασία NPI-0058, προέρχεται από θαλάσσιους μύκητες που κατοικούν στα φύκια και χορηγείται σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες για επιθετικούς όγκους, όπως στους πνεύμονες, στο στήθος και το πάγκρεας.

Οπως αναφέρει το BBC, η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό χημείας «Angewendte Chemie» και επισημαίνει ότι η ανθρακομυκίνη διαφέρει από κάθε φυσικό αντιβιοτικό, γι’ αυτό και αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ισχυρών αντιβιοτικών.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα