Τράπεζες: 12.500 στην «εξώπορτα»!

Ραγδαία μείωση προσωπικού, έως 12.500 άτομα, θέλουν να πετύχουν οι τράπεζες μέχρι τέλος του έτους, μειώνοντας τον αριθμό των 55.000 τραπεζοϋπαλλήλων. Ξεκινούν με προγράμματα εθελούσιας εξόδου, ενώ στη συνέχεια θα κάνουν χρήση ομαδικών απολύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα έχει ήδη ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο γίνονται οι ομαδικές απολύσεις, «στρώνοντας το χαλί» για τους τραπεζίτες. Ως τώρα ισχύει όριο απολύσεων κάθε μήνα για επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 150 άτομα προσωπικό το 5% του προσωπικού ή το πολύ 30 εργαζόμενοι.

Στόχος είναι είτε να αυξηθεί το ποσοστό είτε να αλλάξει εντελώς η διαδικασία. Στη λογική αυτή εξετάζεται να αρθεί το ανώτατο όριο απολύσεων στην περίπτωση που μια επιχείρηση επικαλείται ότι βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης, κάτι που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν όλες οι τράπεζες που πέρασαν από τη φάση της ανακεφαλαιοποίησης το φετινό καλοκαίρι.

Στο σκέλος της εθελούσιας εξόδου, ήδη η Τράπεζα Πειραιώς έχει θέσει σε εφαρμογή από τις 19 Ιουλίου ένα τέτοιο πρόγραμμα, που αφορά το σύνολο του ομίλου, δηλαδή συμπεριλαμβάνει και τους εργαζομένους που προέρχονται από την Αγροτική, τη Γενική, τη Millenium, την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα και τη Cyprous Popular Bank. Μάλιστα, χθες έγινε γνωστό από την Τράπεζα Κύπρου ότι ξεπέρασαν τους 1.000 οι υπάλληλοι που επέλεξαν την εθελούσια έξοδο.

Συνολικά, το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου και όσοι επιλέξουν να υπαχθούν σε αυτό θα λάβουν αποζημίωση, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους και την οικογενειακή τους κατάσταση, ποσό που κυμαίνεται από 8.000 ευρώ έως 170.000 ευρώ. Σε πρώτη φάση, η εκτίμηση συνδικαλιστών του τραπεζικού κλάδου είναι ότι θα υπαχθούν σε αυτό το πρόγραμμα, μαζί με αυτά που πρόκειται να εκπονηθούν από την Εθνική, την Alpha Bank και τη Eurobank, έως 4.000 άτομα. Τα υπόλοιπα είτε θα αποχωρήσουν σε ένα πιθανό δεύτερο κύμα εθελούσιας εξόδου είτε θα επιλεγεί η «λύση» των ομαδικών απολύσεων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα