Αόρατη η μείωση του ΦΠΑ εστίασης

Αφαντες είναι οι μειώσεις στις τιμές των εστιατορίων, καντινών, ταχυφαγείων, καφενείων, κυλικείων, ζαχαροπλαστείων κ.λπ., παρά τις υψηλές προσδοκίες της κυβέρνησης ότι η μείωση του ΦΠΑ από 23% στο 13% θα ελάφρυνε την τσέπη των καταναλωτών. Ούτε ένας στους δέκα δεν φαίνεται να έχει μειώσει μέχρι τώρα τον ΦΠΑ, επιβεβαιώνοντας τη θλιβερή ελληνική πραγματικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις δύο πρώτες ημέρες ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ μόνο ένας στους δέκα εστιάτορες, καφετζήδες, ξενοδόχους κ.λπ. αποφάσισε να τοποθετήσει το μπλε καρτελάκι, το οποίο πιστοποιεί πως πέρασε τη μείωση στους τιμοκαταλόγους του. Μάλιστα, θα θεωρηθεί επιτυχία αν ένας στους τρεις επαγγελματίες στην Ελλάδα περάσει το 5%-8% της μείωσης του φόρου στις τελικές τιμές, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι καταστηματάρχες, έχουν ήδη απορροφήσει την προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ, ενώ εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια μειώνουν τις τιμές τους για να κρατήσουν την πελατεία τους.

Οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων της εστίασης είναι πως οι αριθμοί θα ανέβουν τις επόμενες ημέρες, καθώς πολλοί επαγγελματίες δεν έχουν ενημερωθεί σωστά ή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα περίπου 30 σημεία διανομής του ειδικού σήματος. Υπενθυμίζεται ότι, για να πάρουν οι καταστηματάρχες το ειδικό σήμα, πρέπει να προσκομίσουν τους παλαιούς τιμοκαταλόγους και τα στοιχεία της ταμειακής μηχανής. Ακολουθεί διασταύρωση στοιχείων και χορηγείται το σήμα δωρεάν.

Οσον αφορά δε το πού ισχύει μειωμένος ΦΠΑ, σύμφωνα με την εγκύκλιο, ορίζεται ότι μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων. Επίσης, με ΦΠΑ 13% θα πωλούνται τα έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά στα σούπερ μάρκετ.

Στο 13% μειώνεται ο ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά, έτοιμα ροφήματα, χυμούς και γενικά αναψυκτικά, εφόσον σερβίρονται. Στην περίπτωση που παραδίδονται στο σπίτι ή στο γραφείο, σε πακέτο, τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και θα επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%.

Εξακολουθεί να εφαρμόζεται ΦΠΑ 23% και στην πώληση αναψυκτικών, χυμών στα σούπερ μάρκετ. Στην παράδοση φαγητών στο σπίτι θα ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%. Τα αλκοολούχα ποτά, ανεξαρτήτως του τρόπου διάθεσής τους, παραμένουν στο 23%, ενώ τα ροφήματα και αναψυκτικά στο μίνι μπαρ των ξενοδοχείων θα φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 23%. Τα αλκοολούχα ποτά, ανεξαρτήτως του τρόπου διάθεσής τους, παραμένουν στο 23%, ενώ τα ροφήματα και αναψυκτικά στο μίνι μπαρ των ξενοδοχείων θα φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 23%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα