Ο Αύγουστος της αγωνίας

Με το βλέμμα στον Σεπτέμβριο και γενικότερα στο «καυτό» φθινόπωρο, όπως όλα δείχνουν, κινείται η δικομματική κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα μεγάλα προβλήματα είναι μπροστά της. Τα οικονομικά ζητήματα και οι στόχοι που φαίνεται να πέφτουν έξω, το πρόγραμμα της κινητικότητας και οι απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και οι εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα, που προβληματίζει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στο πνεύμα αυτό μόνο τυχαία δεν είναι τα σενάρια που επανέρχονται για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ως συνέπεια έντονων αναταράξεων στην κοινωνία και στα κόμματα.

Ωστόσο, «φρένο» σε αυτά τα σενάρια έβαλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας από τους υπουργούς και του υφυπουργούς «συνεχή παρουσία και δράση» έως τον Ιούνιο του 2014, όταν λήγει η προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία αναλαμβάνει η χώρα μας στην αρχή του επόμενου χρόνου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας είναι το ένα από τα δύο χρονικά ορόσημα της κυβερνητικής λειτουργίας που έθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το δεύτερο είναι η επιτάχυνση της εκπλήρωσης των μνημονιακών υποχρεώσεων που ζήτησε από τα κυβερνητικά στελέχη να γίνει μέσα στον τρέχοντα μήνα.

«Πρέπει να γίνουν όλα μέσα στον Αύγουστο και, ει δυνατόν, να κλείσουν ως το τέλος του μήνα και υποχρεώσεις για τις οποίες υπάρχουν περιθώρια ως τον Σεπτέμβριο» είπε ο κ. Σαμαράς. Και, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του, η αναφορά του αυτή σχετίζεται με την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας που προγραμματίζεται για τις αρχές του προσεχούς μήνα.

Ενα από τα βασικότερα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι αυτό της οικονομίας, όπου, παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας που επιχειρεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τα δεδομένα δεν είναι αισιόδοξα, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το φθινόπωρο θα καταρρεύσουν τα έσοδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πιθανή λήψη νέων μέτρων, κάτι που, αν χρειαστεί να συμβεί, τότε πολύ απλά δεν θα μπορέσουν να περάσουν από τη Βουλή, καθώς η πλειονότητα των βουλευτών δεν πρόκειται να τα ψηφίσει. Ηδη μετά την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή είναι οριακή και αντιμετωπίζει διαρκώς νέες δοκιμασίες. Τυπικά, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αθροίζουν 155 βουλευτές αλλά, όπως αποδείχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, υπάρχουν ορισμένοι εκ των δύο κομμάτων που (έστω κι αν δεν είναι πολλοί, αρκούν για να δημιουργούν ζήτημα) προειδοποιούν ότι δεν είναι δεδομένη η από εδώ και πέρα στάση τους και απειλούν με «μπλόκο» τυχόν κρίσιμα νομοθετήματα.

Το μεγάλο αγκάθι των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι ο «πόλεμος» που ξεκίνησαν ήδη οι βουλευτές για τη μη απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτη κατοικίας, με ορισμένους μάλιστα να είναι ήδη στα κάγκελα, προαναγγέλλοντας «αντάρτικο» σε περίπτωση που η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση αντίστοιχο νομοσχέδιο. Εξάλλου πριν από λίγες ημέρες η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη έδωσε το στίγμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Συγγρού, καθώς ανέφερε ότι «δεν «ψηφίζουμε τέτοια μέτρα». Αιχμηροί εμφανίστηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λόγω φυσικά και της δημοσκοπικής κατάρρευσης του κόμματος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στη Συγγρού επικρατεί έντονος αναβρασμός, καθώς το ζήτημα της πρώτης κατοικίας θεωρείται για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας ταμπού – ειδικά για τους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος έχει γίνει κοινωνός έντονων αντιδράσεων βουλευτών, αλλά και κομματικών στελεχών στις περιοδείες που πραγματοποιεί σε όλη τη χώρα.

Οι λίστες της κινητικότητας που περιλαμβάνουν και (1.609) αναπληρωματικούς!

Την ίδια στιγμή, η κινητικότητα και οι επερχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο δημιουργούν άλλη μια εστία έντασης για την κυβέρνηση. Ηδη από την περασμένη Τετάρτη βρίσκεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που περιέχονται στις αποσταλείσες λίστες και ο οποίος φτάνει τους 9.820. Εξ αυτών, σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τεθούν 8.211 δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι κατά 1.609 περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι που περιελήφθησαν στις λίστες των υπουργείων αφορούν περιπτώσεις και ειδικότητες που θα αποτελέσουν, δυνάμει, εφεδρική δεξαμενή σε περίπτωση που προκύψουν εξαιρέσεις για κάποιους από τους 8.211 εργαζομένους, που μαζί με τους 4.289 που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα συμπληρώνουν τον συμφωνημένο με την τρόικα στόχο για 12.500 διαθεσίμους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να έχουν εξειδικευτεί οι θέσεις, οι κλάδοι ή οι διευθύνσεις που καταργούνται ανά υπουργείο και, στη συνέχεια, ως τα μέσα Σεπτεμβρίου να έχουν πλέον προσωποποιηθεί οι χιλιάδες των δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Στο στόχαστρο μπαίνει το προσωπικό Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ, πλην των 3.000 δημοτικών αστυνομικών, σε καθεστώς κινητικότητας θα εισέλθουν 1.500 εκ των διοικητικών των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, 1.500 από την Υγεία, 600 εργαζόμενοι από τον ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα Ταμεία και υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπεται και η μετακίνηση από το υπουργείο Υποδομών στις αποκεντρωμένες περιφέρειες ειδικοτήτων (μηχανικοί κ.λπ.) από υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Οι «διαθέσιμοι» από τα υπόλοιπα υπουργεία έχουν ως εξής: Υπουργείο Παιδείας: 1.500 (μόνιμο διοικητικό προσωπικό ΑΕΙ – ΤΕΙ), Εσωτερικών: 3.000 (δημοτικοί αστυνομικοί), Αμυνας: 500 (πολιτικό προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), Υγείας: 1.500 (νοσηλευτικό, διοικητικό, παραϊατρικό προσωπικό και 280 γιατροί του ΙΚΑ), Δημόσιας Τάξης: 500, Εργασίας: 600 (250 από ΟΑΕΔ, 200 από ΙΚΑ, 70 από ΟΑΕΕ, 30 από ΕΤΑΑ, 30 από ΟΓΑ και 20 από κεντρικές υπηρεσίες), Οικονομικών: 400 (προσωπικό Δευτεροβάθμιας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης), Πολιτισμού – Αθλητισμού: 500 (250 από διευθύνσεις Πολιτισμού, 100 από Αθλητισμού, αδιευκρίνιστο το υπόλοιπο), Υποδομών: 750 (μηχανικοί, διοικητικοί και άλλο προσωπικό έκτακτων αναγκών θα μετακινηθεί σε περιφέρειες), Αγροτικής Ανάπτυξης: 130 (ΔΕ-ΥΕ από όλες τις ειδικότητες), Ναυτιλίας: 50 (23 Υ.Ε. και 25 από ΣΧΟΠ Γ.Γ. Αιγαίου), Τουρισμού: 100 (εργαζόμενοι ΕΟΤ), Περιβάλλοντος: 100 (κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων), Μακεδονίας – Θράκης 20 εργαζόμενοι, από το Δικαιοσύνης 50, από το Ανάπτυξης 100 και το Εξωτερικών 20.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα