Το «κακό» αλλά και το… καλύτερο σενάριο για τον Τσοχατζόπουλο

Υστερα από μια εξαντλητική ακροαματική διαδικασία, η οποία διαρκεί ήδη πέντε μήνες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έχει μπει στην τελική ευθεία της ακροαματικής διαδικασίας, προχωρώντας στις απολογίες των κατηγορουμένων στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Η μεγάλη ώρα πλησιάζει! Η σκέψη των 19 που κάθονται στο εδώλιο είναι στραμμένη στην ετυμηγορία του δικαστηρίου. Το κατηγορητήριο, πάρα πολύ βαρύ! Εχουν παραπεμφθεί για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, αδίκημα που επισείει ποινές πολυετούς κάθειρξης για όλους τους κατηγορουμένους. Πόσο μάλλον για τους δύο «αρχιτέκτονες» του Akis-gate, οι οποίοι είναι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος και ο πρώτος εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας. Κι όμως για τους δύο άντρες, ακόμη και περίπτωση που κριθούν ένοχοι αντιμετωπίζοντας πολυετείς καθείρξεις (οι οποίες εκ του νόμου δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 25 έτη κατά συγχώνευση ), οι ευνοϊκές διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας τούς δίνουν τη δυνατότητα να βρεθούν εκτός φυλακής πολύ νωρίτερα από συγκατηγορουμένους τους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τις ίδιες ποινές. Ο λόγος; Η ηλικία τους…Ο πρώην υπουργός πλησιάζει το 74ο έτος της ηλικίας του (τον Δεκέμβριο) και ο εξαδελφός του τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε και λήγει το 18μηνο της προφυλάκισής του και θα σβήσει τα 76 κεράκια του.

Οπως εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης, «οι καταδικασθέντες άνω των 70 ετών εκτίουν τα 2/5 της ποινής τους αντί για τα 3/5 που ισχύουν για τους υπόλοιπους κρατουμένους σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης, σύμφωνα με το άρθρο 105 παρ. 2 του Π.Κ., όπως ισχύει σήμερα. Επιπλέον, σημειώνει ο δικηγόρος, στους άνω των 65 ετών κάθε ημέρα έκτισης υπολογίζεται διπλή. Στην περίπτωση, μάλιστα, που ο κρατούμενος εργάζεται, «κερδίζει άλλη μισή, δηλαδή, κάθε ημέρα υπολογίζεται για δυόμισι». Ετσι, όπως εξηγεί ο κ. Σιδέρης, κάθε καταδικασθείς που λόγω ηλικίας εμπίπτει σε αυτές τις ευεργετικές διατάξεις αποφυλακίζεται έχοντας εκτίσει το 1/5 της ποινής του. Διατάξεις που αφορούν όλους τους καταδικασθέντες συνομηλίκους του Α. Τζοχατζόπουλου και του Ν. Ζήγρα.

Μάλιστα, ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης διευκρινίζει ότι η παλιότερη διχογνωμία που υπήρχε για το εάν θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση και οι υπερήλικες (όπως ισχύει για τους λοιπούς κρατουμένους) να εκτίουν το 1/3 της ποινής τους, λύθηκε με την υπ’ αριθμ. 1169/2009 απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία ξεκαθάρισε ότι οι άνω των 70 δεν χρειάζεται να παραμείνουν στη φυλακή για το 1/3 της συνολικής ποινής τους!

Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό στην περίπτωση του διδύμου Τσοχατζόπουλου – Ζήγρα εάν και εφόσον κριθούν ένοχοι και φορτωθούν τις μεγαλύτερες ποινές (στο χειρότερο σενάριο γι’ αυτούς). Οπως ισχύει για κάθε καταδικασθέντα άνω των 70 ετών που αντιμετωπίζει ποινές πολυετών καθείρξεων, αυτές θα συγχωνευθούν στα 25 έτη, ανώτατο χρονικό όριο έκτισης της ποινής στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, για να αποφυλακιστεί, θα πρέπει να έχει εκτίσει πέντε έτη στις φυλακές. Εάν υπήρξε προφυλακιστέος για 18 μήνες, θα παραμείνει στις φυλακές ακόμη τρία χρόνια και οκτώ μήνες, αφού ο χρόνος της προσωρινής κράτησης προσμετράται και αφαιρείται από την τελική ποινή.

Οπως επισημαίνει ο κ. Σιδέρης, υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιος σε αυτές τις ηλικίες να αποφυλακιστεί και νωρίτερα από την έκτιση του 1/5, καθώς υπάρχει σοβαρή περίπτωση να γίνει δεκτή αίτηση αναστολής της ποινής του καταδικασθέντος (π.χ. για λόγους υγείας) ή να διαταχθεί κατ’ οικον έκτιση της ποινής, όπως ισχύει για την περίπτωση του απριλιανού Στυλιανού Παττακού. Αυτό θα μπορούσε να είναι και το καλύτερο σενάριο για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και τον εξάδελφό του.

Η συνέχεια

Ηδη για την υπόθεση έχουν απολογηθεί έξι κατηγορούμενοι (Α. Οικονομίδης, Ν. Ζήγρας, Ε. Λαμπροπούλου, Γ. Σαχπατζίδης, Α. Τσοχατζόπουλος και Τ. Τσεκούρα). Οι υπόλοιποι 13, ανάμεσα τους ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννης Σμπώκος, πρόκειται να δώσουν τις εξηγήσεις τους από τις 26 Αυγούστου και μετά, καθώς το δικαστήριο θα διακόψει τις συνεδριάσεις του για τρεις εβδομάδες λόγω θέρους.

Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθούν όλες οι απολογίες των κατηγορουμένων, η εισαγγελέας της έδρας Γεωργία Αδειλίνη και ο αναπληρωτής της Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος θα αγορεύσουν αποτιμώντας όλη την αποδεικτική διαδικασία και θα προτείνουν είτε την απαλλαγή είτε την ενοχή κάθε κατηγορουμένου.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα