Η πανσέληνος «φωτίζει» την αρχαία Ελλάδα

Από τη Θράκη ως την Κρήτη και από τα Επτάνησα ως τα Δωδεκάνησα, δεκάδες μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτά το βράδυ της 21ης Αυγούστου για να υποδεχτούν το κοινό με αφορμή την πιο διάσημη πανσέληνο του καλοκαιριού. Μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, βιντεοπροβολές και παρατηρήσεις των αστεριών συμπεριλαμβάνονται στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σε κάποια από αυτά, πλαισιώνοντας έτσι με εορταστικό τρόπο τον πετυχημένο θεσμό του υπουργείου Πολιτισμού με την εξασφαλισμένη ανταπόκριση.

Τουλάχιστον 71 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος πρόκειται να ανοίξουν τις πύλες τους τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου, όπως είθισται εδώ και χρόνια. Ο αριθμός αυτός διαρκώς αυξάνεται, όπως ειπώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου δεν έφεραν -όπως αναμενόταν- καμία αντίρρηση ως προς τη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ανά την επικράτεια το εν λόγω βράδυ.

«Παρά τις δύσκολες μέρες που περνάμε, θέλουμε να προσφέρουμε μια βραδιά χαράς κοντά στα μνημεία. Θεωρούμε ότι οι εκδηλώσεις της πανσελήνου πρέπει να υλοποιηθούν και φέτος, για να πραγματοποιηθεί αυτή η επαφή με τα αρχαία υπό το αυγουστιάτικο φεγγάρι» δήλωσε η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, ποικίλουν από μέρος σε μέρος. ΣτοΝ λόφο του Φιλοπάππου, για παράδειγμα, θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων. Με μουσική, όμως, θα πλημμυρίσει και ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας, ενώ στις Κυκλάδες το εορταστικό θέμα της πανσελήνου θα είναι κοινό. Τι εννοούμε; Αρχαιολογικοί χώροι των νησιών θα «συντονιστούν» με την ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, καθώς μεταξύ 10 με 11 το βράδυ θα ακουστεί ο «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας» σε απαγγελία του αξέχαστου Μάνου Κατράκη.

Το Μουσείο της Ακρόπολης, τέλος, ετοιμάζει μια ιδιαίτερη μουσική εκδήλωση στις 21.30 στον αύλειο χώρο του, όπου θα πρωτοστατήσει το ιστορικό σχήμα της Στρατιωτικής Μουσικής.

Ηλίας Μαραβέγιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα