Φυτά: Εχουν φίλους και λένε ψέματα!

Συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές των ανθρώπων αναπτύσσουν κάποια είδη φυτών, τα οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, είναι σε θέση να επιλέγουν το ταίρι τους, να καλούν σε βοήθεια, να λένε… ψέματα και να καταφεύγουν σε διάφορα «τερτίπια» προκειμένου να «ζευγαρώσουν» ή να προστατεύσουν τους φίλους τους. Οπως αναφέρει το περιοδικό «New Scientist», ορισμένα είδη φυτών μιμούνται τις ανθρώπινες συμπεριφορές και κάνουν επιλογές, ενώ επιστρατεύουν «έξυπνες» μεθόδους για να αμυνθούν, όταν απειλούνται, και ειδοποιούν τους γείτονές τους σε περίπτωση κακόβουλης επίθεσης.

Για παράδειγμα, κατά την επικονίαση, δηλαδή τη διαδικασία γονιμοποίησης των φυτών, που συνήθως πραγματοποιείται με τη βοήθεια του αέρα ή των εντόμων, ορισμένα είδη αποφεύγουν τη γύρη άλλων ειδών, ενώ επιλέγουν και τους κατάλληλους επικονιαστές, όπως τα μυρμήγκια και τα πουλιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ορισμένα φυτά καπνού (Solanaceae), τα οποία απορρίπτουν τη γύρη ακόμα και των στενών συγγενών τους, όταν εκείνοι θεωρούνται αδύναμα είδη.

Μάλιστα η ορχιδέα η εντομοφόρος (Ophrys insectifera) μοιάζει με έντομο και απελευθερώνει μια μυρωδιά-δόλωμα που μιμείται τις σεξουαλικές φερομόνες των θηλυκών μυγών, ώστε να ξεγελά την αρσενική μύγα, «προκαλώντας» την να ζευγαρώσουν και να την επικονιάσει.

Πρωτότυπο τρόπο να προστατευτεί έχει αναπτύξει και το είδος Passiflora, το οποίο καταφέρνει με… ευρηματικότητα να αποτρέπει τις πεταλούδες να αφήσουν πάνω του αβγά, τα οποία θα γεννήσουν πεινασμένες κάμπιες που θα προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμά του. Ετσι το φυτό αναπτύσσει μικρούς όγκους που μοιάζουν με αβγά πεταλούδας, ξεγελώντας τις πεταλούδες, που νομίζουν ότι το φυτό είναι «κατειλημμένο» και αποφεύγουν να αφήσουν εκεί τα δικά τους αβγά.

Και δεν είναι το μόνο «ψέμα» που λένε τα φυτά, αφού άλλα είδη προκειμένου να προστατευτούν προφασίζονται ακόμα και αρρώστια! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φυτό Caladium steudneriifolium, το οποίο, για να αποτρέψει τις προνύμφες του σκόρου να το πλησιάσουν, εμφανίζει λευκά σημάδια στα φύλλα του κι έτσι οι σκόροι, προτιμώντας να εκμεταλλευθούν ένα υγιές φυτό, αφήνουν τα αβγά τους αλλού.

Τα «ευφυή» φυτά δεν διστάζουν να καλέσουν σε βοήθεια όταν απειλούνται, ενώ άλλα είδη σημαίνουν συναγερμό σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας εναντίον τους, ειδοποιώντας τους… γείτονές τους. Για παράδειγμα, το φυτό Phaseolus lunatus, όταν δέχεται επίθεση από φυτοφάγα ακάρεα της οικογένειας Tetranychidae, καλεί «σωματοφύλακες», παράγοντας ένα μείγμα χημικών ουσιών που προσελκύει έντομα, τα οποία τρέφονται με τα ανεπιθύμητα ακάρεα Tetranychidae.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα φυτά Artemisia tridentata, όταν τα φύλλα τους δέχονται επίθεση από πεινασμένα έντομα. Σε αυτή την περίπτωση απελευθερώνουν ένα χημικό «σήμα» που προειδοποιεί τους γείτονές του για την απειλή και αυτοί με τη σειρά τους παράγουν τα δικά τους χημικά για να αποτρέψουν τις επιθέσεις από τα έντομα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα