Μετά τον Σουλεϊμάν, η Αλωση

Σαν να μη μας έφτανε ο Σουλεϊμάν, έρχεται τώρα και o Μωάμεθ o Β΄ ο Πορθητής στη μικρή οθόνη. Μετά την επιτυχία που σημείωσε -ακόμη και στη χώρα μας- η γεμάτη απαράδεκτες ιστορικές ανακρίβειες σαπουνόπερα σχετικά με τα έργα και τις ημέρες ενός από τους μεγαλύτερους διώκτες του Ελληνισμού, παίρνει σειρά η τηλεοπτική μεταφορά της ιστορίας του σουλτάνου που πολιόρκησε και κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαΐου του 1453, οδηγώντας στην πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η σειρά που ετοιμάζεται πυρετωδώς στη γειτονική Τουρκία θα έχει τίτλο «Fetih», που σημαίνει «Αλωση», αλλά μεταφράζεται και ως «Πολιορκητής», καθώς το όνομα με το οποίο έγινε γνωστός ο πολεμοχαρής Μωάμεθ ο Β΄ ήταν το «Μεχμέτ Φετίχ».

Τον σουλτάνο θα υποδυθεί ο ηθοποιός Μεχμέτ Ακίφ Αλακούρτ, γνωστός στο ελληνικό κοινό ως «Μποράν» από ένα παλιότερο τουρκικό… σαπούνι με τίτλο «Σιλά», που πρόβαλε το Mega. Αργότερα οι οπαδοί των σίριαλ από τη γείτονα τον είδαν και στο «Adanali», που παίχτηκε στον ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η καριέρα του Αλακούρτ είχε βαλτώσει τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά, όπως φαίνεται, από την καινούργια σεζόν θα πάρει το… αίμα του πίσω, δίνοντας σάρκα και οστά σε έναν αιμοδιψή Οθωμανό.

Οι πρώτες φωτογραφίες από τα γυρίσματα που ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης έχουν αναρτηθεί κιόλας στη σελίδα του ηθοποιού στο facebook, δίνοντας μια πρώτη γεύση ενός κακόγουστου τηλεοπτικού αποτελέσματος αντίστοιχου με εκείνο του Σουλεϊμάν.

Ποιος ξέρει πόσα λάθος μαθήματα Ιστορίας θα περιέχει κι αυτό το σίριαλ. Ας ελπίσουμε να μη μάθουμε κιόλας, γιατί θα ήταν μεγάλη πρόκληση να προβάλει κάποιο ελληνικό κανάλι ακόμη μία επική υπερπαραγωγή που θα παρουσιάζει ως ήρωα και κατακτητή του κόσμου ακόμη έναν σφαγέα αθώων. Το σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να προωθήσουν την… πραμάτεια τους (προσφέροντάς την όσο όσο πιθανότατα) και στην ελληνική αγορά.

Ποιος ήταν

Μια παράδοση λέει ότι, όταν ο Μωάμεθ ο Β΄ διαφώνησε με τον ζωγράφο Τζεντίλε Μπελίνι για το πώς έπρεπε να απεικονίζεται ο ανθρώπινος λαιμός, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, διέταξε να φέρουν μπροστά του έναν δούλο, τον οποίο έδωσε εντολή να αποκεφαλίσουν επί τόπου!

Ο ίδιος, όταν ηγήθηκε του οθωμανικού στρατού για να κατακτήσει την Πόλη, είχε κλείσει μόλις τα 21 του χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι η επιθυμία του να τα καταφέρει του είχε γίνει έμμονη ιδέα. Εμεινε άυπνος για πολλές νύχτες, χαράσσοντας στο χαρτί το σχέδιο της Κωνσταντινούπολης και σημειώνοντας τα σημεία της που θα μπορούσαν να προσβληθούν ευκολότερα. Τελικά τα κατάφερε.

Οι φιέστες

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο οργανώνονται φιέστες στην Κωνσταντινούπολη ανήμερα της επετείου της Αλωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν αναπαράσταση της πολιορκίας και άλλες κραυγαλέες εκδηλώσεις. Πρόπερσι είχε γυριστεί και μια τουρκική ταινία χολιγουντιανών προδιαγραφών με το ίδιο θέμα και τίτλο «Fetih 1453» (Αλωση 1453), η οποία προωθήθηκε στα πέρατα της γης ως «η πιο ακριβή παραγωγή στην ιστορία του τουρκικού σινεμά».

Σε αυτήν οι Ελληνες στρατιώτες είχαν απεικονιστεί ως δειλοί και λιπόψυχοι σε αντίθεση με τους «κυρίαρχους» Οθωμανούς. Κάτι αντίστοιχο πιθανολογείται ότι ισχύει και στο σενάριο της νέας επικής τουρκικής σαπουνόπερας για τον Μωάμεθ τον Β΄.

14.000 ευρώ το επεισόδιο για τον Αλακούρτ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηθοποιός Μεχμέτ Ακίφ Αλακούρτ ακολούθησε αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και γυμνάστηκε εντατικά για να υποδυθεί τον Πολιορκητή. Ο σταθμός που θα προβάλει την «Αλωση» στην Τουρκία είναι το Canal D και θεωρείται αντίπαλον δέος του τουρκικού Star, όπου παίζεται ο «Σουλεϊμάν». Ως εκ τούτου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η καινούργια σειρά θα ενταχθεί στο πρόγραμμα… απέναντι από την παλιά. Οσο για το κασέ του πρωταγωνιστή; Είναι αρκετά υψηλό, όχι όμως όσο του τηλεοπτικού «Σουλεϊμάν». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μεχμέτ Ακίφ Αλακούρτ θα λαμβάνει 14.000 ευρώ για κάθε επεισόδιο.

Ηλίας Μαραβέγιας

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα