Κάηκαν σπίτια στην Αύρα Μαραθώνα

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε για ακόμη μια μέρα χθες η χώρα, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έρχονται αντιμέτωπες με 30 δασικές πυρκαγιές. Μεγαλύτερες καταστροφές ωστόσο προκάλεσαν τα μέτωπα που ξέσπασαν στον Μαραθώνα, όπου κάηκαν κατοικίες, και στην Αμφισσα, όπου μεγάλες εκτάσεις του παραδοσιακού αιωνόβιου ελαιώνα μετατράπηκαν σε στάχτη.

Η πυρκαγιά στον Μαραθώνα ξεκίνησε γύρω στις 12 το μεσημέρι κοντά στον οικισμό Αύρα, ανάμεσα στο Κάτω Σούλι και το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας. Κάτοικοι ειδοποίησαν άμεσα την Πυροσβεστική, όμως λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις και άρχισε να «πλευρίζει» τον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε προληπτικά. Σε εκείνο το σημείο δόθηκε εντολή να ενισχυθούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, έτσι ώστε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή επιχειρούσαν 60 πυροσβέστες με 30 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, που σε ορισμένες περιπτώσεις κινδύνευσαν (σ.σ.: όχημα περικυκλώθηκε από την πυρκαγιά), οι φλόγες πέρασαν μέσα στον οικισμό Αύρα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, να καεί ολοσχερώς ένα σπίτι, πέντε να υποστούν σοβαρές ζημιές και ακόμη δέκα να σωθούν την τελευταία στιγμή.

Από τις έξι το απόγευμα η πυρκαγιά στον Μαραθώνα ήταν σε ύφεση, όμως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν στις θέσεις τους υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά στον οικισμό Αύρα εκδηλώθηκε όταν ένα τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού προσέκρουσε σε δέντρο και τμήμα του ανεφλέγη.

Απόγνωση

Την ίδια ώρα, χιλιάδες αιωνόβιες ελιές αφάνισε η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί κοντά στο Σερνικάκι Φωκίδας. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 9 το πρωί και ως το βράδυ μαινόταν ανεξέλεγκτη, φέρνοντας σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς, που έβλεπαν το βιος τους να χάνεται στις φλόγες. Κάτοικοι, φορείς της Αμφισσας και ελαιοκτηματίες απηύθυναν έκκληση προς όλους τους συλλόγους και τους πολίτες να συναντηθούν το βράδυ στην πλατεία Σερνικακίου «με σκοπό την οργάνωση και τον συντονισμό ομάδων φύλαξης και επιφυλακής του Ελαιώνα μας κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες».

Εκπρόσωπος του Σώματος από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Φωκίδας ανέφερε στη «δημοκρατία», στις 21.00, ότι «η εικόνα ήταν κάπως καλύτερη. Τα αεροπλάνα πραγματοποιούσαν ρίψεις μέχρι εκείνη την ώρα και το μόνο μέτωπο που απασχολούσε ήταν αυτό που κινούνταν προς το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία».

Κώστας Καντούνης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα