Πανάκριβα τα τιμολόγια της κινητής στην Ελλάδα

Μπορεί τα τιμολόγια της κινητής τηλεφωνίας να βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά η χώρα μας είναι από τις ακριβές στη βαλκανική και ανατολική Ευρώπη. Με βάση συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2011, το κόστος για την πραγματοποίηση μιας τηλεφωνικής κλήσης με κινητό τηλέφωνο, διάρκειας ενός λεπτού, είναι στη χώρα μας τριπλάσιο από ό,τι της Λιθουανίας ή της Ρουμανίας και σχεδόν 50% ακριβότερο από της Βουλγαρίας και της Πολωνίας. Οι διαφορές εκτιμάται πως έχουν αμβλυνθεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς υπήρξαν νέες μειώσεις στα τιμολόγια της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας. Από τα στοιχεία της Κομισιόν προκύπτει πως το 2011 μια κλήση διάρκειας ενός λεπτού κόστιζε κατά μέσο όρο 6,7 σεντς στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. ήταν 9,1 σεντς. Ακριβότερη χώρα ήταν η Ολλανδία, με μέσο κόστος 14,7 σεντς, και φθηνότερη η Λιθουανία, με κόστος μόλις 1,9 σεντς ανά λεπτό.

Οι τεράστιες διαφορές στα τιμολόγια της κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη (οι οποίες φτάνουν το 774% μεταξύ Λιθουανίας και Ολλανδίας) προκάλεσαν ακόμη μία παρέμβαση της αντιπροέδρου της Κομισιόν Νέιλι Κρους. Η κ. Κρους, που είναι αρμόδια για την προώθηση του λεγόμενου ψηφιακού θεματολογίου, έχει θέσει κύριο στόχο της τη μείωση των τιμών στην κινητή τηλεφωνία. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, «οι αποκλίσεις δεν δικαιολογούνται από διαφορές στην ποιότητα, στο κόστος παροχής της υπηρεσίας ή στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στις χώρες αυτές».

Αντίθετα, σε άλλες κατηγορίες βασικών αγαθών και υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά οι διαφορές στις τιμές είναι πολύ μικρότερες. Για παράδειγμα, ένα λίτρο γάλα κοστίζει από 0,69 έως 0,99 ευρώ, υπάρχει δηλαδή διαφορά της τάξεως του 43%. Σποραδικές ή περιστασιακές αγορές, όπως η αγορά ενός iPad, παρουσιάζουν μόνο 11% διαφορά ως προς το κόστος ανάμεσα στις διάφορες χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με την Κομισιόν.

Τον Σεπτέμβριο, η Νέιλι Κρους πρόκειται να παρουσιάσει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Βασικός στόχος της είναι η κατάργηση των λεγόμενων τελών περιαγωγής (roaming), με τα οποία χρεώνονται οι συνδρομητές όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Θεωρεί πως «οι κλήσεις που κάνουμε στην Ευρώπη δεν πρέπει να είναι το ίδιο ακριβές με τις διεθνείς κλήσεις· τουλάχιστον όχι σε μια αγορά που θέλει να αποκαλείται ενιαία».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα