665.783 ηλικιωμένοι ζουν με μέση σύνταξη 371,54€ μεικτά και… επιβιώνουν!

Ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα δεν πρόκειται να καταργηθούν ούτε να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός. Η τοποθέτηση αυτή ανήκει στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος χθες με δηλώσεις του προσπάθησε να υποβαθμίσει τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να έρχεται τον Σεπτέμβριο και να απαιτεί δραματικές αλλαγές στα εργασιακά.

Πάντως, η τρόικα και προσωπικά ο Πολ Τόμσεν για την ιστορία να σημειώσουμε ότι έχουν αναφερθεί εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο σε σαρωτικές αλλαγές και μειώσεις του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που σήμερα είναι 586 ευρώ μεικτά στα επίπεδα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, δηλαδή να υποχωρήσει έως και τα 200 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 28 Μαρτίου 2012 ο κ. Τόμσεν, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε προαναγγείλει νέα μείωση μισθών για την Ελλάδα σημειώνοντας με νόημα ότι «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι 50% μεγαλύτερος από την Πορτογαλία και πέντε φορές μεγαλύτερος από χώρες των Βαλκανίων, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία».

Ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιος για εργασιακά θέματα, επικαλείται «δέσμευση των μνημονιακών κυβερνήσεων για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού» κάνοντας λόγο για «καλοκαιρινό νυχτερινό ανέκδοτο» αναφορικά με τις δηλώσεις Βρούτση.

Με δεδομένο ότι στο εξής ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας μπορεί μονομερώς να ορίζει τον κατώτατο μισθό, ο κ. Στρατούλης παρατηρεί ότι «θα μπορεί να μειώνεται ανεξέλεγκτα ο κατώτατος μισθός μέχρι να φτάσει τον μνημονιακό στόχο». Πάντως, ο κ. Βρούτσης επέμεινε ότι έως το τέλος του 2016 δεν θα υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στον κατώτατου μισθό, αλλά ούτε και κατάργηση 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι χρειάζεται να γίνουν «διορθωτικές αλλαγές» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αλλαγές αυτές, κατά τον κ. Βρούτση, δεν θα επηρεάσουν τις συντάξεις.

Με την αναφορά του όμως στην εφαρμογή διατάξεων που έχουν συμπεριληφθεί στον νόμο Λοβέρδου (ν. 3863/2010) «φωτογραφίζει» την κατώτατη εγγυημένη σύνταξη που θεσμοθετήθηκε να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015 και μετά και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ τον μήνα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να επέλθει η ενοποίηση των ταμείων Κύριας Ασφάλισης και η δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου, στο οποίο κυρίαρχη θέση θα έχει το ΙΚΑ.

Β. Αγγελόπουλος


Πυρά από όλη την αντιπολίτευση για τις «δεσμεύσεις» του Βρούτση

Τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η νέα χθεσινή δέσμευση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μέσω του ΑΝΤ1, αναφορικά με τον κατώτατο, καθώς και τον 13ο και τον 14ο μισθό.

«Οι σημερινές διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας ότι η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ δεν θα μειώσει ακόμα περισσότερο τον κατώτερο και τον 13ο και τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα μοιάζει με καλοκαιρινό νυχτερινό ανέκδοτο» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης. Οπως είπε, «υπάρχει ήδη συμφωνημένη από το δεύτερο μνημόνιο, την “ιδιοκτησία” του οποίου έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δέσμευση των μνημονιακών κυβερνήσεων στην τρόικα ότι ο κατώτερος μισθός στη χώρα μας θα φτάσει στα επίπεδα της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Λετονίας».

Ο Παύλος Χαϊκάλης, τομεάρχης Εργασίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δήλωσε ότι «όσο δεν ισχύει η περικοπή της βασικής σύνταξης στα 360 ευρώ, όπως έχει ήδη προαποφασίσει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους δανειστές, άλλο τόσο δεν ισχύουν οι περικοπές στον 13ο και τον 14ο μισθό του ιδιωτικού τομέα και η περαιτέρω μείωση στον βασικό μισθό. Ο κ. Βρούτσης εκτίθεται για άλλη μια φορά. Ας μας απαντήσει λοιπόν. Αληθεύει ότι ο πρωθυπουργός υπέγραψε πρόσφατα και δεσμεύτηκε ότι είναι έτοιμος να πάρει κι άλλα μέτρα; Ή θα διαψεύσει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο κύριος υπουργός;».

Την ανάγκη να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα το τέλος της λιτότητας και τη μη μείωση του κατώτατου μισθού ζητά η ΔΗΜ.ΑΡ. «Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για να έχουν ουσιαστικό νόημα πρέπει να αποτελούν αδιαπραγμάτευτους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Διαφορετικά αποτελούν συνηθισμένο επικοινωνιακό τέχνασμα» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Για ακόμα μία πρόκληση και προσβολή της νοημοσύνης των εργαζομένων από τον υπουργό ότι δεν πρόκειται να μειωθεί άλλο ο κατώτατος μισθός κάνει λόγο το ΚΚΕ, προσθέτοντας: «Αποπροσανατολίζει και κρύβει τον στρατηγικό σχεδιασμό που προωθείται για νέες δραστικές περικοπές σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις. Το κατώτερο μεροκάματο πείνας ήδη στην πράξη καταργείται, μεθοδικά, με διάφορους τρόπους».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα