Πορτογαλία: «Πακέτο» με νέα μέτρα λιτότητας!

Νέα μέτρα λιτότητας εξετάζει η Λισαβόνα. την ώρα που ολοένα και περισσότεροι Πορτογάλοι κάνουν άλμα στο κενό της απόγνωσης. Τώρα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει από το 2014 έως και κατά 10% το ύψος των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων άνω των 600 ευρώ και να αυξήσει στα 66 έτη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ από τον Σεπτέμβριο αναμένεται η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Οι προτάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του δημοσίου που η Λισαβόνα δεσμεύτηκε έναντι της τρόικας, ώστε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 4,7 δισ. ευρώ.

Το μέτρο έχει στόχο να εξασφαλίσει το μέλλον των συντάξεων και μια «αρχή ισοτιμίας» μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, υποστήριξε ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Χέλντερ Ροζαλίνο. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι περικοπές με στόχο τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, οι οποίες θα έχουν αναδρομική ισχύ, θα εξαρτηθούν από πολλά κριτήρια. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι «οι περικοπές αυτές θα είναι αναστρέψιμες, όταν υπάρξει ένα πλαίσιο ανάπτυξης και εξισορρόπησης των δημόσιων οικονομικών»! Αυτό θα γίνει όταν για δύο διαδοχικά χρόνια το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 3% και το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμείνει στο 0,5% του ΑΕΠ, διευκρίνισε.

Για την ώρα πάντως αυτό φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Η πορτογαλική οικονομία, η οποία έχει μπει στην τρίτη χρονιά ύφεσης, αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 2,3%, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις.

Οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν την αντίδραση των συνδικάτων. «Δεν μπορεί να αλλάζουν οι κανόνες μετά τη χορήγηση της σύνταξης» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική ομοσπονδία του δημόσιου τομέα FESAP.

Στα τέλη Ιουλίου το Κοινοβούλιο ενέκρινε την επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων από τις 35 στις 40 ώρες εβδομαδιαίως. Από τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι απομακρύνσεις 30.000 υπαλλήλων του δημοσίου, που συνολικά μετρά 700.000 εργαζομένους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα