Πρωτοβουλία για φθηνή θέρμανση!

Τη συνεργασία καταναλωτικών οργανώσεων και άλλων φορέων, προκειμένου έως τις 15 Οκτωβρίου, όταν αρχίζει η χειμερινή περίοδος, να έχει μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης επιδιώκουν οι πρατηριούχοι καυσίμων. Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) επανέλαβε χθες ότι «η εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, κατά την περασμένη χειμερινή περίοδο, δεν πέτυχε ούτε τον στόχο πάταξης της λαθρεμπορίας ούτε τον στόχο αύξησης των δημόσιων εσόδων».

Αντιθέτως, τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 300.000.000 ευρώ, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία των υπουργείων, η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 70%, λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερο κατά 0,33 ευρώ ανά λίτρο. Από την αύξηση του ΕΦΚ η τιμή λιανικής στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε εκτοξευθεί πέρυσι σε 1,35-1,45 ευρώ το λίτρο. Στην ΠΟΠΕΚ υποστηρίζουν ότι «η προσπάθεια των καταναλωτών να ζεσταθούν τους οδήγησε σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης (τζάκια, σόμπες κ.λπ.), καίγοντας ό,τι καιγόταν, με αποτέλεσμα την τεράστια περιβαλλοντική και ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και την έξαρση της λαθροϋλοτομίας και λαθραίας εισαγωγής ξύλων χωρίς την είσπραξη αναλόγου ΦΠΑ».

Οι πρατηριούχοι θεωρούν ότι ο ισχυρισμός πως διαφωνεί η τρόικα για τη μείωση του ΕΦΚ στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012 (0,06 ευρώ ανά λίτρο) «είναι ανυπόστατος, αφού αποδεικνύεται περίτρανα από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το μέγεθος της απώλειας των δημόσιων εσόδων, χωρίς να υπολογιστούν και τα έσοδα που έχασε το Δημόσιο από τη φορολογία των επιχειρήσεων (διυλιστήρια, εταιρίες εμπορίας, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και εμποροι θέρμανσης)». Στην ΠΟΠΕΚ υποστηρίζουν ότι υπάρχει ο χρόνος ως την έναρξη της νέας χειμερινής περιόδου να σχεδιαστεί η εφαρμογή μειωμένου ΕΦΚ στους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, στο επίπεδο της περιόδου 2011-2012, «για να εισρεύσουν πολλαπλάσια έσοδα στα κρατικά ταμεία, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους οικονομικά εξαθλιωμένους Ελληνες καταναλωτές να περάσουν τον ερχόμενο χειμώνα με στοιχειώδη ζεστασιά».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα