Μειώσεις μισθών χωρίς αντίκρυσμα

Δώρο άδωρο η μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ούτε η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων βελτιώνεται ούτε η ανεργία υποχωρεί. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που ολοκλήρωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας και Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Εργασίας (ΕΙΕΑΔ), από την οποία προκύπτει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 29,4% του μέσου μισθού στη χώρα, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε., μαζί με την Τσεχία. Παρ’ όλα αυτά η τρόικα επιμένει να αφήνει «παράθυρο ανοιχτό» για νέες μειώσεις στις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, κατά την επόμενη διαπραγμάτευση τον Σεπτέμβριο. Στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, υπήρξε ξεκάθαρη αναφορά στο ότι οι μειώσεις που έγιναν στις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα δεν κατάφεραν να πετύχουν ανάλογη μείωση των τιμών των προϊόντων, επειδή οι επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο κάλυψαν μέρος από τη ζημιά τους, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά έναν δεύτερο γύρο μειώσεων. Εξάλλου είναι γνωστή η τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν, του επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα, ο οποίος ήδη από τον Μάρτιο του 2012 έχει τονίσει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα «είναι κατά 50% μεγαλύτερος από την Πορτογαλία και πέντε φορές μεγαλύτερος από χώρες των Βαλκανίων, όπως είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία».

Τα επίσημα στοιχεία της μελέτης του ΕΙΕΑΔ αποδεικνύουν όμως ότι η τρόικα κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση αναφορικά με το ζήτημα του κατώτατου μισθού. Το διάστημα 2000-2011 οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα κυμάνθηκαν από 31,5% έως 36% του μέσου μισθού στη χώρα. Μετά τη μείωση κατά 22% που αποφασίστηκε στο δεύτερο Μνημόνιο τον Φεβρουάριο του 2012 και η οποία ειδικά για τους νέους έως 25 ετών ήταν 32%, η συγκεκριμένη αναλογία υποχώρησε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας το 29,4%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα της Ε.Ε. Στα συμπεράσματα της μελέτης γίνεται συγκεκριμένη εκτίμηση για μια ενδεχόμενη νέα μείωση στον κατώτατο μισθό. Σε μια τέτοια περίπτωση υπολογίζεται ότι θα ευνοηθούν τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, ενώ θα περιοριστεί και άλλο η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από διακρίσεις στην αγορά εργασίας.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τις περσινές παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό υπολογίζεται ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα θα έχει υποχωρήσει κατά 19,2%, πολύ περισσότερο δηλαδή από τον στόχο για μείωση 15% έως το τέλος του 2014. Επίσης, το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχεται ότι αναμένει φέτος μείωση των μισθών κατά 7%, ενώ για το 2014 εκτιμά ότι θα συνεχιστεί κατά 1,5% η υποχώρηση των μισθών.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα