Επάγγελμα «αυτοφωράκιας»

Δουλεύει συνήθως νύχτα. Είναι τις περισσότερες φορές κάποιος που αναζητά εξτρά μεροκάματο. Δεν τον νοιάζει αν θα κοιμηθεί στο σπίτι του ή στο… αστυνομικό τμήμα αφού, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πληρώνεται. Είναι ο λεγόμενος «αυτοφωράκιας», ο υπάλληλος που πρέπει να διαθέτει κάθε ιδιοκτήτης μπαρ που… σέβεται τον εαυτό του και θέλει να γλιτώσει από τα «τραβήγματα» με την Αστυνομία.

Το σπάσιμο του λουκέτου από τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού όπου τραγουδούσε ο Πάνος Κιάμος στην Καλλιθέα Χαλκιδικής άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ, φέρνοντας στην επιφάνεια τον άγνωστο -σε πολλούς- τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η νύχτα. Σχεδόν όλα τα μαγαζιά διαθέτουν «αυτοφωράκια». Οι υπηρεσίες τους είναι πολύτιμες, αφού η Αστυνομία κάνει συχνά πυκνά ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επειδή πάντα κάτι βρίσκει, κάποιος υπεύθυνος του μαγαζιού πρέπει να συλληφθεί. Ο «αυτοφωράκιας» εφευρέθηκε για να μην ταλαιπωρείται ο ιδιοκτήτης, που δεν θέλει να έχει καταδίκες στην πλάτη του για να μην έχει πρόβλημα το όνομά του.

Το προφίλ του «αυτοφωράκια» δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μπορεί να είναι κάποιος μπράβος που εκτελεί και χρέη «προστασίας» στο μαγαζί, κάποιος άνεργος που προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα μικρό εισόδημα ή ακόμη και ένας συνταξιούχος, που θέλει να συμπληρώσει τη σύνταξή του. Ακόμη και απότακτους αστυνομικούς συναντούν οι πρώην συνάδελφοί τους κατά τη διάρκεια εφόδων ως «υπευθύνους καταστήματος», όπως είναι ο… επίσημος τίτλος του λεγόμενου «αυτοφωράκια».

Το νυχτοκάματο κυμαίνεται στα 40 με 50 ευρώ. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες; Ο υπάλληλος απλώς κάθεται περιμένοντας τη σύλληψη. Βέβαια, επειδή κανένα χέρι δεν πάει χαμένο τη νύχτα, όλο και κάποια δουλειά θα αναθέσουν στον «αυτοφωράκια» για να μη… βαριέται. Το νυχτοκάματο ανεβαίνει όταν μπει στο μαγαζί Αστυνομία και υπάρξει σύλληψη. Λίγο η διανυκτέρευση στο τμήμα, λίγο η ταλαιπωρία στο αυτόφωρο την επομένη, ανεβάζουν το κόστος των υπηρεσιών.

Τα χρήματα του ιδιοκτήτη δεν πάνε πάντως χαμένα. Οταν μπαίνει η Αστυνομία και όλοι κοιτάζουν να φύγουν, ο «αυτοφωράκιας» κάνει το αντίθετο, δηλώνει προσωρινά υπεύθυνος χωρίς… φόβο και πάθος και καταλήγει για χειροπέδες στη θέση του ιδιοκτήτη.

Σε αυτό το επάγγελμα όμως η σταδιοδρομία είναι αναγκαστικά μικρή – δεν γίνεται να έχει κάποιος αλλεπάλληλες καταδίκες.

Νίκος Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα