Ολοι οι άνθρωποι του Ομπάμα στο ραντεβού απόψε

Σήμερα, στις δέκα το βράδυ ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου για να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Αυτό είναι γνωστό εδώ και μέρες από την ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Λευκός Οίκος. Εκείνο που δεν ήταν γνωστό είναι ότι ο «πλανητάρχης» έχει καλέσει (τουλάχιστον για ένα μεγάλο κομμάτι των συνομιλιών) στη συνάντηση τους πιο στενούς του συνεργάτες στα τρία θέματα που ενδιαφέρουν τόσο την αμερικανική όσο και την ελληνική πλευρά. Ενέργεια, οικονομία, ασφάλεια.

Ειδικότερα, στη συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά θα είναι παρόντες, σύμφωνα με πηγές από τον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος πριν από είκοσι ημέρες είχε επισκεφτεί εκτάκτως την Αθήνα, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις, καθώς και η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας Καρολάιν Ατκινσον, η οποία, κατά το παρελθόν έχει εργαστεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Νωρίτερα (19.00) ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα υποδεχτεί και θα παραθέσει γεύμα στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Το «μενού» αναμένεται να περιλαμβάνει κυρίως τα εθνικά θέματα, Κυπριακό, Σκοπιανό και ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ουάσινγκτον, που τηρεί στάση αναμονής και περιμένει να ακούσει πρώτα την ελληνική πλευρά, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση να υπάρξει σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο μετά την αναταραχή στην Αίγυπτο και τον εμφύλιο στη Συρία, ενώ η χώρα μας έχει την ευκαιρία να περάσει -από πλευράς γεωστρατηγικής- πιο ψηλά από την Τουρκία έπειτα από αρκετά χρόνια.

Στη Νέα Υόρκη

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επανέλθει στη Νέα Υόρκη, καθώς θα έχει διαδοχικές επαφές με τον δήμαρχο της αμερικανικής μεγαλούπολης Μάικ Μπλούμπεργκ, το εκδοτικό επιτελείο της εφημερίδας «New York Times», τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, επιχειρηματίες από την ελληνική ομογένεια, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, καθώς και τον επικεφαλής του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου Ντέιβιντ Χάρις.

Στο ενδιάμεσο προγραμματίζει να βρεθεί για λίγο στο Σημείο Μηδέν (Ground Zero) για συμβολικούς λόγους, αλλά και για να δει το ανοικοδομημένο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που είχε καταστραφεί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.

Με αφορμή την επίσκεψη στις ΗΠΑ, η ΔΗΜ.ΑΡ. ζητάει από τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει τις επαφές του για «την άμεση προώθηση μιας λύσης-πακέτο που θα απεγκλωβίσει τη χώρα από την καταστροφική πολιτική λιτότητας».

Ν. Ε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα