«Χακί» λύση για ακρίτες και κινητικότητα!

Διπλή στόχευση είχε η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλου και Υγείας Αδ. Γεωργιάδη. Αφενός την αξιοποίηση της υποδομής των στρατιωτικών νοσοκομείων κατά την κρίσιμη περίοδο της εφαρμογής των μέτρων κινητικότητας των γιατρών και αφετέρου την παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών και ιδιαίτερα των νησιωτικών.

Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με το σχέδιο που έχει εκπονήσει για την αντιμετώπιση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί με την εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Δεδομένου ότι προβλέπεται να κλείσουν προσωρινά έξι νοσοκομειακές μονάδες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επικρατεί σκεπτικισμός σχετικά με την κάλυψη των εφημεριών των νοσοκομείων.

Το θέμα συζητήθηκε σε συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων, κατά τις οποίες προετοιμάστηκε μια βασική συμφωνία που λαμβάνει υπόψη το συνολικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας και τις δυνατότητες των στρατιωτικών νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας για την αξιοποίηση των γιατρών που υπηρετούν τη θητεία τους σε ακριτικά νησιά, προκειμένου να παρέχουν προληπτική και πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα στους κατοίκους τους. Με το μνημόνιο διευκρινίστηκαν διαδικαστικές και οικονομικές λεπτομέρειες, όπως η κάλυψη δαπανών φαρμάκων κ.λπ., που θα καλύπτονται από το υπουργείο Υγείας.

Θα συγκροτηθούν επίσης ομάδες γιατρών και νοσηλευτών που θα επιβαίνουν σε πολεμικά πλοία, για να φροντίζουν για την περίθαλψη των κατοίκων μικρών νησιών. Ηδη αυτόν τον μήνα τέτοιες ομάδες θα επισκεφθούν τον Αγιο Ευστράτιο και τα Ψαρά. Από τον Σεπτέμβριο προβλέπεται να περιληφθούν στο πρόγραμμα η Κάσος, η Κάρπαθος, οι Λειψοί, οι Φούρνοι, η Αστυπάλαια, η Χάλκη και το Καστελόριζο.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο πρόγραμμα είχε τεθεί σε εφαρμογή και το 2004, από την τότε κυβέρνηση του Κων. Καραμανλή.

Συζητήθηκαν, τέλος, εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στα δύο υπουργεία, όπως οι πληρωμές των ωρών πτήσεως της Αεροπορίας που εκτελεί τις αποστολές αεροδιακομιδής ασθενών. Το χρέος, που χρονίζει από τον Απρίλιο του 2012, υπολογίζεται ότι φτάνει περίπου τα 75.000.000 ευρώ και βαρύνει τον ΕΟΠΠΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα