Το ΚΚΕ στο… άρθρο 99

Ενα φάντασμα πλανάται πάνω από τον Περισσό. Και αυτό δεν είναι του Μαρξ, αλλά το κεφάλαιο της οικονομικής και ιδεολογικής χρεοκοπίας της Περισσός Α.Ε., αφού στον καιρό του Μνημονίου το ΚΚΕ αποδεικνύεται τελικά χειρότερος εργοδότης από ό,τι αυτοί που καταγγέλλει και στοχοποιεί μέσω του σκληρού βραχίονα του ΠΑΜΕ. Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και έχουν προκαλέσει μια σειρά από ειρωνικά σχόλια, χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων και επιθέσεις, δείχνουν ότι το ΚΚΕ συμπεριφέρεται σαν να λειτουργεί ακόμη στην παρανομία, κρύβοντας τόσο το όνομα του αγοραστή του 902 όσο και το ακριβές τίμημα. Το «οχυρό» του Περισσού παραμένει άβατο που επαναλαμβάνει μονότονα τα περί αντικομμουνιστικής υστερίας, χωρίς ποτέ να μιλά για την ταμπακιέρα. Τα ηθικά όμως πλεονεκτήματα του ΚΚΕ έχουν πλέον εξανεμηθεί, καθώς η συμπεριφορά της ηγεσίας του απέναντι στους εργαζομένους είναι τα όπλα που κατέχουν πλέον οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Το «κόμμα της εργατιάς» πλέον χρεώνεται ότι σκέπτεται και δουλεύει ως στυγνός εργοδότης που έχει το μυαλό του στον ισολογισμό και όχι στους ανθρώπους.

Κάτι περίπου σαν και αυτούς που καταγγέλλει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Περισσός.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν μπορεί το ΚΚΕ να αποκρούει κάθε κριτική που του γίνεται, με το επιχείρημα (διά πάσα νόσον) της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας και να μη συναισθάνεται την αρνητική εικόνα που σχηματίζεται από τέτοιες ενέργειες σε χιλιάδες εργαζομένους που βασανίζονται αυτή την περίοδο από τις συνέπειες της κρίσης.

Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια με την πτώχευση της ναυαρχίδας των κομματικών επιχειρήσεων, της Τυποεκδοτικής Α.Ε., μετά ακολούθησε το λουκέτο στον τηλεοπτικό 902, οι απολύσεις διαφωνούντων από τον «Ριζοσπάστη», για να φτάσουμε την περασμένη Δευτέρα στην ανακοίνωση για την πώληση του 902 (της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου σε «άγνωστο» αγοραστή).

Ο νέος ιδιοκτήτης (;) έθεσε όρους να παραδοθεί η Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. «καθαρή», δηλαδή χωρίς εργαζομένους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι απασχολούμενοι του 902, που ανέρχονται σε 48, θα απολυθούν. Και επειδή αυτό είναι παράνομο, όπως επισημαίνει και η ΕΣΗΕΑ, αφού η εταιρία μεταβιβάζεται εν λειτουργία, η ηγεσία του ΚΚΕ επέλεξε να εφαρμόσει το κλασικό σχέδιο: Οι εργαζόμενοι θα χωρισθούν σε ομάδες και θα περάσουν σε άλλες κομματικές επιχειρήσεις, από τις οποίες και θα απολυθούν χωρίς, όπως τους είπαν, να χάσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Τέλος, υπάρχει και μία μικρή ομάδα που εργαζόταν για την ιστοσελίδα του κόμματος (902.gr), οι οποίοι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και θα επαναπροσληφθούν με αμοιβή τον μέσο εργατικό μισθό που προβλέπει το νέο καταστατικό του ΚΚΕ, δηλαδή 600-800 ευρώ.

Η μέθοδος αυτή θα εφαρμοστεί και για τους εργαζομένους του «Ριζοσπάστη» όταν ολοκληρωθούν οι απολύσεις.

Εν τω μεταξύ, ήδη η διεύθυνση του 902 άρχισε συζητήσεις με τους εργαζομένους που θα απολυθούν, από τους οποίους ζητείται να αποδεχθούν «κούρεμα» των οφειλομένων τουλάχιστον κατά 40%.

Να σημειώσουμε ότι το ΚΚΕ στο καταστατικό του έχει μία ακόμη ευρεσιτεχνία: Τα επαγγελματικά στελέχη του κόμματος στηρίζονται οικονομικά με ποσό που δεν πρέπει να υπερβαίνει τον μέσο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. «Το ίδιο ισχύει για τα μέλη του κόμματος που εργάζονται στον τεχνικό ή βοηθητικό μηχανισμό του κόμματος, στον “Ριζοσπάστη”, στην ΚΟΜΕΠ, σε άλλα κομματικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο εκδοτικό του κόμματος».

Τα ερωτήματα είναι πολλά και παραμένουν. Αργά ή γρήγορα η ηγεσία του ΚΚΕ αλλά και του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου θα κληθούν να τα απαντήσουν. Οπως πώς μπορεί κάποιο κόμμα να πουλάει μια προσωρινή άδεια (με αυτές λειτουργούν όλα τα κανάλια ακόμη!) που πήρε δωρεάν από το κράτος και να κρύβει τις λεπτομέρειες του τιμήματος και τον αγοραστή; Σύμφωνα με τον Νόμο, μέσα σε 10 ημέρες από τη συμβολαιογραφική πράξη πρέπει ο φάκελος να κατατεθεί στο ΕΣΡ για να κριθεί η νομιμότητα της πράξης.

 

Εμφύλια σύρραξη στην Αριστερά

Οι εξελίξεις προδιαγράφουν ένα μαύρο μέλλον για το ΚΚΕ, που φαίνεται ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, συρρικνώνοντας τον κομματικό του «στρατό» σε μια προσπάθεια να κλείσει τη μαύρη τρύπα που απειλεί να το καταπιεί.

Ο επαγγελματικός κομματικός «στρατός» που διαθέτει το ΚΚΕ (όπως και τα άλλα αστικά κόμματα), σύμφωνα με στελέχη που δεν συγχωρούν εύκολα τη συντρόφισσα Αλέκα (στην οποία χρεώνουν την ανεξέλεγκτη γιγάντωσή του), είναι αρκετές εκατοντάδες (κάποιοι πιστεύουν ότι ο αριθμός τους μπορεί να κινείται μεταξύ 1.800 και 2.000).

Οι εκκαθαρίσεις που ξεκίνησαν για σειρά εργαζομένων στα κομματικά ΜΜΕ με απολύσεις και περικοπές μισθών μετά την κατάρρευση της επιχειρηματικής «ναυαρχίδας» του ΚΚΕ, της Τυποεκδοτικής Α.Ε., δεν φαίνεται να έχουν τέλος.

Ο πόλεμος στα «κομμουνιστικά» FM και στον αέρα του 902 (που για την ιστορία χρησιμοποιήθηκε όταν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ) είναι μόνο στην αρχή. Η εμφύλια σύρραξη στην Αριστερά είναι πάντα αιματηρή. Οι σκληροί τόνοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι απλώς προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα