Κρυφοί κίνδυνοι της καισαρικής

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν χαμηλότερα επίπεδα φιλικών βακτηρίων στον οργανισμό τους, άρα και πιο αδύναμο ανοσοποιητικό. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες στη Σουηδία, οι οποίοι μελέτησαν τα φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια σε 24 βρέφη, από τα οποία τα εννέα είχαν γεννηθεί με καισαρική.

Οπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Gut», κάποιοι τύποι βακτηρίων περνούν από τη μητέρα στο παιδί κατά τον φυσιολογικό τοκετό, πράγμα που σημαίνει ότι, όταν γίνεται καισαρική, ο αριθμός των συγκεκριμένων βακτηρίων που περνούν στο παιδί είναι μικρότερος. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχουν τα βρέφη να εμφανίσουν αλλεργίες, φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, ακόμη και διαβήτη, λόγω επιπλοκών που παρουσιάζονται στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα που πήραν από βρέφη ηλικίας μόλις επτά ημερών, από τα οποία αφαίρεσαν νέα δείγματα, όταν συμπλήρωσαν τον πρώτο μήνα της ζωής τους και στη συνέχεια όταν έγιναν τριών, έξι, 12 και 24 μηνών. Επίσης, εξέτασαν δείγματα αίματος, προκειμένου να εξετάσουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική και συνεπώς δεν είχαν περάσει από τον γεννητικό σωλήνα παρουσίαζαν έλλειψη σε μία από τις πιο βασικές ομάδες βακτηρίων ή την απέκτησαν πολύ αργότερα, σε αντίθεση με εκείνα που είχαν γεννηθεί φυσιολογικά.

Μάλιστα, σε ορισμένα παιδιά τα συγκεκριμένα βακτήρια εμφανίστηκαν έναν χρόνο μετά τη γέννηση, ενώ τα επίπεδά τους ήταν αρκετά χαμηλότερα. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για ολόκληρη την ποικιλομορφία της εντερικής χλωρίδας, γεγονός που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί συνέπεια της έλλειψης των παραπάνω βακτηρίων.

Οπως επισημαίνεται στην επιστημονική έκθεση, τα φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητά του να αντιδρά φυσιολογικά, ώστε να αποφεύγεται η υπεραντίδραση σε περιπτώσεις αλλεργιών, διαβήτη και φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Επίσης, τονίζεται ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν να κάνουν με την υγεία των μητέρων.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα