Βουτιά παρέα με τη… σαλμονέλα!

Σούπερ σαλμονέλες, που έχουν αναπτύξει μεγάλη αντοχή στα αντιβιοτικά φάρμακα, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης τους από ανθρώπους αλλά και από κτηνοτρόφους που ταΐζουν τα ζώα τους, εντόπισαν επιστήμονες σε ποτάμια και σε παραλίες της Ηπείρου.

Οι ερευνητές απομόνωσαν πολλά βακτηρίδια και παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως σαλμονέλες, λιστέρια, σταφυλόκοκκο, ψευδομονάδα, εντερόκοκκους και άλλα, και διαπίστωσαν ότι από αυτά το 34,8% των ορότυπων της salmonella enteritidis και το 100% της salmonella virchow βρέθηκαν ανθεκτικά σε περισσότερα από τρία αντιβιοτικά.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος, εάν προσβληθεί κάποιος από τα συγκεκριμένα στελέχη της σαλμονέλας, να μην αντιμετωπίζεται εύκολα η μόλυνση, εξαιτίας της υψηλής αντίστασης που παρουσιάζουν αυτά τα βακτηρίδια στα «όπλα» που διαθέτει η ιατρική επιστήμη για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Hygiene and Environmental Health» πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κολονίας, καθώς και του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Σαλμονέλας στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης.

Οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια ενός έτους συνέλεξαν 240 δείγματα νερού από επιλεγμένα σημεία των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, καθώς και από τις ακτές του Ιονίου – Αμμουδιά, Βατάτσα, Ηγουμενίτσα, Πλαταριά και Δρέπανο.

Σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, «η υψηλή αντίσταση που παρουσίασαν οι σαλμονέλες στα αντιβιοτικά σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων (συχνά χωρίς συνταγογράφηση) σε ανθρώπους και σε ζώα. Αυτή η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών οδηγεί στη δημιουργία σούπερ βακτηριδίων, διότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί έχουν πολύ καλή ικανότητα να προσαρμόζονται σε αντίξοα περιβάλλοντα».

Ακόμη, οι ερευνητές της μελέτης προτείνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υγείας να ενισχύσουν και με άλλους μικροβιακούς δείκτες τους έλεγχους τους (π.χ. σαλμονέλα και άλλα παθογόνα βακτήρια), γιατί μπορεί μια περιοχή να φαίνεται «καθαρή» σύμφωνα με τις μετρήσεις ρουτίνας, όμως εκεί να υπάρχουν και άλλα παθογόνα μικρόβια και ανθεκτικά βακτήρια που απειλούν τη δημόσια υγεία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα