«F.Times»: Θέμα χρόνου η διάλυση της ευρωζώνης!

Το σενάριο της διάλυσης της ευρωζώνης επαναφέρουν οι «Financial Times» και μάλιστα με άρθρο που υπογράφει ο σερ Σάμιουελ Μπρίταν, η αυθεντία του βρετανικού οικονομικού ρεπορτάζ. Στο άρθρο με τίτλο «Γιατί η ευρωζώνη θα καταρρεύσει», ο Μπρίταν παρομοιάζει την ευρωζώνη με… μαγαζί. «Φανταστείτε ένα μαγαζί γωνία, το οποίο δεν πάει καλά. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν μπορεί να αποδώσει στον ιδιοκτήτη του ένα μίνιμουμ επίπεδο ζωής. Στη χειρότερη περίπτωση, δεν μπορεί ούτε να καλύψει τα κόστη του και συνεχίζει να λειτουργεί μέσω δανείων και φιλανθρωπιών από δημόσιες σχέσεις, φίλους και υποστηρικτές…»

Ο ίδιος θεωρεί ότι τέσσερα είναι τα σενάρια για την ευρωζώνη. «Πρώτον, η “λιτότητα” στις περιφερειακές οικονομίες μπορεί να πετύχει. Το στραγγάλισμα της ζήτησης που τους έχει επιβληθεί θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του κόστους και των τιμών, δημιουργώντας μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, μια συνακόλουθη ανάκαμψη στο βιοτικό επίπεδο και κάθετη πτώση της ανεργίας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα χρόνια ή δεκαετίες θα περάσουν για να γίνει η διόρθωση.

Δεύτερον, η περιφέρεια θα συνεχίσει να μένει στάσιμη. Η ανεργία είναι 26,7% στην Ελλάδα και υψηλή στον Νότο… Φοβάμαι ότι μια παράμετρος αυτής της οδού θα είναι ότι θα συνεχίσει να χειροτερεύει η κατάσταση. Και η μετανάστευση θα οργιάζει.

Η τρίτη οδός δεν είναι πολύ πιθανή… Η Γερμανία και άλλα βόρεια μέλη της ευρωζώνης θα μπορούσαν να προωθήσουν στρατηγικές πιο «αναπτυξιακές» (δηλαδή πληθωριστικές). Εναλλακτικά θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επιδοτούν επ’ αόριστον την περιφέρεια.

Η τέταρτη οδός είναι να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη ένα ή παραπάνω μέλη της. Θα γινόταν τότε κόλαση, όχι μόνο για όσους αποχωρήσουν, αλλά και για όσους μείνουν σε αυτήν, όπου οι τράπεζες θα έχουν μεγάλα ενεργητικά του ευρώ, τα οποία δυνητικά θα υποτιμηθούν στα βιβλία τους. Αλλά εν τέλει τα πρώην μέλη της ευρωζώνης θα μαζέψουν τα κομμάτια τους και θα αναδυθούν με πιο ανεκτή εμφάνιση, όπως έγινε με την Αργεντινή.

Αν ήμουν υποχρεωμένος να στοιχηματίσω (που δεν είμαι), θα έβαζα τα λεφτά μου στον αριθμό 4» λέει ο σερ Μπρίταν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα