Νέος κύκλος αναταράξεων στη ΣΕΚΑΠ!

Από τα σύννεφα έπεσαν οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, όταν από τα χείλη της νέας διοίκησης του Ιβάν Σαββίδη άκουσαν μειώσεις μισθών και εθελούσιες εξόδους, αντί για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Η οργή ξεχειλίζει τις τελευταίες ημέρες στην εταιρία -η οποία πέρασε πρόσφατα στην Donskoy Tabak του γνωστού ομογενούς επιχειρηματία- μετά τις αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της καπνοβιομηχανίας. Αλλωστε οι εργαζόμενοι είχαν βάλει «πλάτη» στην όλη διαδικασία μεταβίβασης της εταιρίας στον Ιβάν Σαββίδη, βλέποντάς τον ως τον «λευκό ιππότη» που θα έσωζε τη ΣΕΚΑΠ από τους Τούρκους μνηστήρες που τη διεκδικούσαν.

Ο πρόεδρος της εταιρίας Σεργκέι Σαποτνίτσκι έκανε γνωστό ότι η ΣΕΚΑΠ δεν είναι σε θέση να συντηρήσει τους 250 εργαζομένους της και πρότεινε μειώσεις μισθών και αποχωρήσεις. Μία μέρα αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση από το γραφείο προσωπικού, η οποία ζητούσε από όσους εργαζομένους ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου μέχρι τις 12 Αυγούστου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, τα δύο σωματεία έστειλαν επιστολή στη διοίκηση, ζητώντας συνάντηση με τον πρόεδρο, παρουσία όμως και εργατολόγου, ώστε να μη γίνουν μονομερείς κινήσεις. Αν και διατύπωσαν το αίτημα να δοθεί παράταση στην προθεσμία για τη δήλωση συμμετοχής στην εθελούσια, η απάντηση που πήραν ήταν ότι για την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο Ροστόφ -όπου είναι η έδρα της Donskoy Tabak- με θέμα τη ΣΕΚΑΠ και πρέπει οι διοικούντες να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των αποχωρήσεων.

«Μας αιφνιδίασαν, δεν το περιμέναμε. Είμαστε απογοητευμένοι από αυτή τη συμπεριφορά. Αλλα περιμέναμε και άλλα μας βρήκαν» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και Υπαλλήλων της ΣΕΚΑΠ Γιάννης Ζαπτής. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, ενώ, όπως τονίζουν, δεν έχουν πάρει ούτε το επίδομα αδείας.

«Τελικά ο κ. Σαββίδης αποδεικνύεται μια φούσκα. Πού είναι τα χρήματα που θα έβαζε στην εταιρία και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας;» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαπτής. «Είναι δυνατό να μας λένε ότι θέλουν να φτάσουν τη ΣΕΚΑΠ ψηλά και την ίδια στιγμή ότι δεν μπορεί να συντηρήσει τους 250 εργαζομένους; Φάσκουν και αντιφάσκουν» τονίζει.

Οι εργαζόμενοι έκαναν ήδη μια στάση εργασίας και βρίσκονται επί ποδός για τις επόμενες κινήσεις τους.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων, ενώ θα πρέπει να γίνει και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ώστε να δοθεί ανάσα ρευστότητας.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα