Αιωνόβιο ελαιοδάσος στο… τζάκι της ΕΡΓΟΣΕ

Σε καυσόξυλα κινδυνεύουν να μετατραπούν περισσότερες από 1.000 αιωνόβιες ελιές που βρίσκονται σε κτήματα στην περιοχή της Αιγιαλείας, την ίδια στιγμή που η χώρα μας εισάγει τέτοια δέντρα από την Ισπανία, την Ιταλία ή άλλες χώρες για τον καλλωπισμό κήπων και άλλων υπαίθριων χώρων. Η ΕΡΓΟΣΕ προχωρά, για δεύτερη φορά, στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση 17.000 δέντρων στην Πελοπόννησο, που βρίσκονται σε ακίνητα τα οποία απαλλοτριώθηκαν προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Πάτρας. Μεταξύ των 17.000 δέντρων περιλαμβάνονται αιωνόβιες ελιές, χιλιάδες πορτοκαλιές και λεμονιές, κυπαρίσσια, πεύκα κ.λπ.

Οι προσφορές για την αγορά των δέντρων θα κατατεθούν στις 28 Αυγούστου, με τιμή εκκίνησης τα 160.000 ευρώ. Οι φορείς που αντιδρούν, όπως το παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ), υποστηρίζουν ότι από την προκήρυξη δεν εξασφαλίζεται πως οι αιωνόβιες ελιές θα μεταφυτευθούν. Δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν εταιρίες που ασχολούνται με καυσόξυλα ή μεταφυτεύσεις, αλλά οι υποψήφιοι πρέπει να αγοράσουν το σύνολο των περίπου 17.000 δέντρων.

Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι «οι προσφορές που θα υποβληθούν θα αφορούν το σύνολο της ποσότητας των δέντρων (δεν γίνονται δεκτές προσφορές για μέρος των εκποιούμενων δέντρων)». Φορείς της περιοχής εκτιμούν ότι έπρεπε να γίνει ξεχωριστός διαγωνισμός για τα αιωνόβια δέντρα, προκειμένου να μην καταλήξουν στα τζάκια, όταν είναι γνωστό ότι η χώρα μας εισάγει τέτοιες ελιές από άλλες μεσογειακές χώρες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών το παράρτημα Πελοποννήσου του ΓΕΩΤΕΕ αναφέρεται ότι πρόκειται για περίπου 1.000 ελαιόδεντρα ποικιλίας Πατρινολιά, «που αποτελούν κομμάτι ενός μοναστηριακού ελαιοδάσους αιωνόβιων δέντρων με ηλικία από 500 έως και 1.000 χρόνια, και συνιστούν για την περιοχή κληρονομιά ιδιαίτερης ιστορικής και αισθητικής αξίας».

Στο επιμελητήριο θεωρούν ότι «τα έργα κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή θα πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα, χωρίς αυτό όμως να αποτελεί εμπόδιο για τη σωστή διαχείριση και αξιοποίηση δέντρων τόσο σημαντικής ιστορικής και καλλωπιστικής αξίας όπως τα συγκεκριμένα ελαιόδεντρα». Εκτιμούν, επίσης, ότι τα έσοδα της ΕΡΓΟΣΕ θα ήταν περισσότερα στην περίπτωση που μεταφυτεύονταν αντί να πωληθούν για βιομάζα.

Στην ΕΡΓΟΣΕ υποστηρίζουν ότι είναι η δεύτερη φορά που προκηρύσσεται ο διαγωνισμός (την πρώτη φορά δεν υπήρξαν προσφορές) και ότι όσοι ενδιαφέρονται για τη μεταφύτευση των 1.000 αιωνόβιων ελαιόδεντρων μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μαζί με εταιρίες που θα αγοράσουν τα υπόλοιπα δέντρα. Εκτός από τον ελαιώνα με τα αιωνόβια δέντρα, προς πώληση είναι άλλες 2.500 ελιές στις περιοχές Ροδοδάφνη – Ερινεός, Ψαθόπυργος – Ρίο και Σήραγγας Παναγοπούλας.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα