Μετρώντας τα κέρδη «made in USA»!

Η εποχή που ο «θείος Σαμ» γέμιζε με δολάρια τις χώρες έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αποτέλεσμα, όσοι περίμεναν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η ελληνική αποστολή, με το που θα πατούσαν το πόδι τους στην Ελλάδα, θα άρχιζαν να μετατρέπουν δολάρια σε ευρώ για να τα μοιράσουν σίγουρα απογοητεύτηκαν. Το Μαξίμου όμως δηλώνει ικανοποιημένο σε τρία κυρίως επίπεδα.

1. Στο θέμα της αποδοκιμασίας της συνταγής της μονόπλευρης λιτότητας διά στόματος του Μπαράκ Ομπάμα. Οσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και η στήριξη που πρόσφερε δημόσια μιλώντας για ανάπτυξη – δημιουργία θέσεων εργασίας και για τη δημιουργία σχεδίου που θα κάνουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος ίσως αποδειχτούν πολυτιμότερα από μια χούφτα… δολάρια.

2. Στο θέμα της προβολής της Ελλάδας σε όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης ως πόλου σταθερότητας σε μια περιοχή που παρουσιάζει σε πολλές χώρες αστάθεια ήταν ακόμη ένα «συν» των επαφών που είχε για τρεις μέρες ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ.

3. Στο θέμα των συνομιλιών με οικονομικούς ισχυρούς παράγοντες αλλά και με την ομογένεια. Απαντες άκουσαν από τα πιο επίσημα χείλη την πρόσκληση για ασφαλείς επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς, που θα ξεκουραστεί για λίγες μέρες (Πύλο και ίσως Ναύπλιο), θα επιστρέψει στο Μαξίμου στις 19 Αυγούστου το αργότερο, είχε το Σάββατο, τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας, μια σειρά από επαφές την τελευταία ημέρα παραμονής του στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη για 45 λεπτά. Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

«Στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ αναλύθηκαν διάφορα ζητήματα, θα έλεγα, παγκοσμίου ενδιαφέροντος και τα γνωστά θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση και ήταν μια ευκαιρία να εξηγήσουμε στον γενικό γραμματέα τις ελληνικές θέσεις και τις απόψεις» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ στη συνάντηση ήταν πλαισιωμένος από πολλούς συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και ο ειδικός διαπραγματευτής για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς. Ο πρωθυπουργός επίσης συναντήθηκε και με τον εκτελεστικό διευθυντή της αμερικανοεβραϊκής επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις.

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς είχε επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι. Παρουσία του πρωθυπουργού εκεί, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Επίσης, ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε σχετικά και είδε από κοντά τα έργα ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Μιλώντας, τέλος, σε επιφανή στελέχη της ελληνικής ομογένειας στο Metropolitan Club, ο πρωθυπουργός τούς κάλεσε να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν, έτσι, να αλλάξει η ψυχολογία, προσθέτοντας: «Μαζεύουμε φόρους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλο να δώσουν», αλλά υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα