Αρπακτικά και στην Ιταλία

Ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γωνιά των μικρών ή μεγάλων πόλεων, των χωρών που πλήττονται τα τελευταία χρόνια από την κρίση – η οποία υποτίθεται ότι κάποια στιγμή θα «γεννήσει» ανάπτυξη. Αποτελούν δε τα σύγχρονα θυσιαστήρια της αξιοπρέπειας χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα έβγαζαν πέρα τίμια, με τον ιδρώτα και τον κόπο τους, αλλά τώρα υποχρεώνονται να εκποιήσουν ακόμη και τα πιο πολύτιμα οικογενειακά κειμήλιά τους προκειμένου να πάρουν λίγα χρήματα για να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Ο λόγος βέβαια για τα ενεχυροδανειστήρια, τα οποία απ’ ό,τι φαίνεται δεν κάνουν… χρυσές δουλειές μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Deutsche Welle. Κι αυτή δεν είναι παρά ακόμη «μία από τις πολλές κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης» σημείωνε η γερμανική ιστοσελίδα. «Ενας στους τέσσερις Ιταλούς αναγκάστηκε να πουλήσει τιμαλφή του στα καταστήματα που αγοράζουν χρυσό, τα λεγόμενα Compo Oro», ενώ κατά «το πρώτο εξάμηνο του 2013 το ποσοστό των Ιταλών που βρέθηκε σε οικονομική δυσκολία και αναγκάστηκε να πάει στις επιχειρήσεις αυτές άγγιξε το 28,1%. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι την ίδια περίοδο του 2012 το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνονταν μόλις στο 8,3%» τόνιζε η Deutsche Welle.

Εκεί που ανθεί η κρίση, βέβαια, ανθεί και το οργανωμένο έγκλημα! Από την αρχή του χρόνου η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας, η Guardia di Finanza, συνέλαβε 52 άτομα με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης πολύτιμων μετάλλων, αλλά και για την εξαγωγή -με παράνομα μέσα- συναλλάγματος στο εξωτερικό.

Μεγάλη αύξηση σημειώνει τους τελευταίους μήνες στην Ιταλία και το φαινόμενο της τοκογλυφίας, πάντα σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας. Οπως αναφέρουν στελέχη της Guardia di Finanza, οι διάφορες μαφιόζικες οργανώσεις της χώρας πιέζουν ολοένα και περισσότερο τους εμπόρους, τους μικρούς επιχειρηματίες αλλά και τους τεχνίτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Στόχος, βέβαια, να τους δώσουν χρήματα υπό μορφή δανείων, με πολύ υψηλά επιτόκια, τα οποία μαθηματικά δεν δύνανται να αποπληρώσουν, με αποτέλεσμα οι μαφιόζοι να αρπάζουν στο τέλος τις μικρές αυτές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα