Νέο λύκειο με εξετάσεις χωρίς ανάσα

Από την Α’ Λυκείου θα ξεκινά ο εξεταστικός γολγοθάς των υποψηφίων για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, καθώς, με βάση τον νέο νόμο για το λύκειο, θα λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία και των τριών τάξεων για τον υπολογισμό των μορίων των Πανελλαδικών! Το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει επίσης πλήθος αλλαγών στα προγράμματα σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μείωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων και σύσταση ανεξάρτητης αρχής, αρμόδιας για τις εξετάσεις.

Με βάση το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, η Α’ τάξη του Γενικού Λυκείου παραμένει τάξη Γενικής Παιδείας και περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα 35 ωρών/εβδομάδα, με εννέα μαθήματα κοινά για όλους τους μαθητές και ένα επιλογής.

Η σταδιακή εξειδίκευση ξεκινά από τη Β’ τάξη. Από τις 35 ώρες διδασκαλίας, οι 30 αφορούν δέκα μαθήματα Γενικής Παιδείας, ενώ τις υπόλοιπες πέντε καταλαμβάνουν τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού. Ο μαθητής καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην Ομάδα των Ανθρωπιστικών Σπουδών (με Αρχαία και Λατινικά) και την Ομάδα Θετικών Σπουδών (με Φυσική και Μαθηματικά).

Η στροφή στην εξειδίκευση ολοκληρώνεται στην Γ’ Λυκείου. Από τις συνολικά 32 ώρες διδασκαλίας, οι 12 καλύπτουν πέντε μαθήματα Γενικής Παιδείας και οι υπόλοιπες 20 ώρες μαθήματα μιας εκ των τριών Ομάδων Προσανατολισμού: α) Ανθρωπιστικών Σπουδών β) Θετικών Σπουδών και γ) Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών. Κάθε ομάδα περιλαμβάνει τρία μαθήματα.

Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα διεξάγονται ενδοσχολικά, με το 50% των θεμάτων να προέρχεται από Τράπεζα Θεμάτων και το υπόλοιπο 50% να καθορίζεται από τους διδάσκοντες.

Οσον αφορά τη διαδικασία εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, το νέο πλαίσιο καθιερώνει πέντε Επιστημονικά Πεδία Εξειδίκευσης (ΕΠΕ): 1)Ανθρωπιστικών και Νομικών Σπουδών, 2) Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, 3) Επιστημών Υγείας, 4) Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών και 5) Παιδαγωγικών Τμημάτων.

Ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο που επιλέγει κάθε μαθητής συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις δίνοντας τέσσερα (αντί για έξι) μαθήματα.

Ωστόσο το νέο σύστημα «υπόσχεται» ακόμη περισσότερο άγχος, καθώς για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα προσμετράται και ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης (ΒΠΑ), που θα προκύπτει από τις βαθμολογίες και των τριών τάξεων του λυκείου. Πάντως, προβλέπεται βαθμολογικό μπόνους για τους μαθητές που η βαθμολογία τους στις Πανελλαδικές θα είναι μεγαλύτερη από τον ΒΠΑ. Οι τροποποιήσεις που αφορούν τις Πανελλαδικές θα υλοποιηθούν για πρώτη φορά στις εξετάσεις του 2016.

Οσον αφορά τα Επαγγελματικά Λύκεια, το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, δύο κύκλους σπουδών, τον Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών (δηλαδή την Α’, Β’ και Γ’ τάξη των ΕΠΑ.Λ.) και την Τάξη Μαθητείας, όπου θα εγγράφονται οι προαγόμενοι της Γ’ τάξης και θα εργάζονται επ’ αμοιβή υπό την επίβλεψη του ΟΑΕΔ.

Και ανεξάρτητη Αρχή για τα γραπτά

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για περιστολή του δημόσιου τομέα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει τη δημιουργία ακόμη μίας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής. Ο λόγος για τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων (ΕΟΕ), στον οποίο ανατίθεται η αρμοδιότητα για τις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων, τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς και για τη δημιουργία Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας. Από την τράπεζα αυτή θα προέρχονται τα μισά θέματα τόσο των ενδοσχολικών όσο και των πανελλαδικών εξετάσεων. Ο ΕΟΕ θα διοικείται από δεκαμελές συμβούλιο, ενώ ο πρόεδρός του θα πρέπει να είναι επιστήμονας κύρους, με εμπειρία σε εξετάσεις και σε θέματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα