Πρόβλεψη για τον χρόνο μιας υγιούς ζωής!

Πόσα χρόνια ζωής απομένουν στον καθένα μας, με βάση τα σημερινά δεδομένα της υγείας του; Στο ερώτημα θα ήθελαν να μπορούν να απαντήσουν πολλοί επιστήμονες, όμως ο συνδυασμός των μεταβλητών που απαιτούνται για μια τέτοια… πρόβλεψη καθιστά το εγχείρημα φιλόδοξο και δύσκολο. Την πιο πρόσφατη απάντηση επιχειρεί να δώσει επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο Λάνκαστερ. Οι ερευνητές Ανέτα Στεφάνοβσκα και Πίτερ Μακ Κλίντοκ δημιούργησαν την πρώτη στο είδος της συσκευή χειρός που υπολογίζει με μη επεμβατικό τρόπο τον χρόνο υγιούς ζωής και τον κίνδυνο του εξεταζομένου να νοσήσει από ασθένειες όπως ο καρκίνος και η άνοια.

Η συσκευή που φοριέται στον καρπό σαν ρολόι χειρός χρησιμοποιεί παλμούς λέιζερ, μέσω των οποίων αναλύει τα ενδοθηλιακά κύτταρα του οργανισμού. Τα κύτταρα αυτά έχουν την ικανότητα να ευθυγραμμίζονται με τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία του σώματος, αγγεία με εξαιρετικά λεπτά τοιχώματα. Μετρώντας λοιπόν τις ταλαντώσεις των τριχοειδών αγγείων, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν να εκτιμήσουν τον χρόνο υγιούς ζωής του εξεταζομένου. Το τεστ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να είναι διαθέσιμο στους γιατρούς της Βρετανίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Οπως αναφέρει η δρ Στεφάνοβσκα, μελλοντικά οι ερευνητές επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων, μέσω της οποίας θα συγκρίνουν τις μετρήσεις και θα τις «βαθμολογούν» σε κλίμακα από το 0 ως το 100.

Στο μεταξύ, πάντως, και μια άλλη επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε τον δικό της τρόπο για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής. Μέσω ενός αιματολογικού τεστ, ο Τιμ Σπέκτορ από το Κολέγιο Κίνγκς του Λονδίνου υπολογίζει το «χημικό αποτύπωμα» του αίματος, που δείχνει πόσο γρήγορα θα γεράσει κανείς. Αυτό το πετυχαίνει αναλύοντας μέσω του αίματος κάποιους από τους μοριακούς μηχανισμούς, που συνδέουν το βάρος του ανθρώπου κατά τη γέννησή του με την υγεία του μετά τη μέση ηλικία και τις πιθανότητές του να αναπτύξει εκφυλιστικές ασθένειες στα γηρατειά του.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα