Ζήτησε από Πούτιν έκπτωση στο αέριο

Λίγες ώρες αφότου επέστρεψε από την Ουάσινγκτον και λίγες εβδομάδες μετά το «ναυάγιο» της πώλησης της ΔΕΠΑ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πετά το γάντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Σαμαράς «ανεβάζει» το θέμα της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου στη χώρα μας σε διακρατικό ζήτημα και ζητά με επιστολή που είχε στείλει στα τέλη Ιουλίου, αλλά τη δημοσιοποιεί τώρα, την επαναδιαπραγμάτευση της τιμής διάθεσης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του είναι σαφές: η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, κατά το πρότυπο των εκπτώσεων που ήδη έχει κάνει η Gazprom σε άλλους πελάτες της στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις διαρροές που υπήρξαν, ο κ. Σαμαράς ζητεί από τον Β. Πούτιν να υπάρξει ανάλογη έκπτωση και για τη χώρα μας.

Για την ελληνική κυβέρνηση το κόστος της ενέργειας επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, λόγω του προγράμματος σταθεροποίησης. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η διαπραγμάτευση θα είναι επιτυχής και θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι το κόστος διάθεσης του ρωσικού αερίου στη χώρα μας είναι κατά 30% υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη «επαφή» του Αντώνη Σαμαρά με τον Ρώσο πρόεδρο μετά το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, από την οποία αποσύρθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η Gazprom. Θυμίζουμε ότι η Gazprom συμμετείχε στον διαγωνισμό και θεωρούνταν ακλόνητο φαβορί. Η άρνησή της και η συμπεριφορά που είχε επιδείξει η ρωσική πλευρά είχαν προκαλέσει την οργή του Μαξίμου, που ένιωσε ότι το «αδειάζει» ο Πούτιν.

Και αυτό παρότι στη διάρκεια του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ ο πρωθυπουργός είχε προσωπικά δεχθεί τρεις φορές στο Μαξίμου τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος έλαβε όσες εγγυήσεις – τροποποιήσεις των όρων της διαδικασίας ζήτησε.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι το ίδιο αίτημα για μείωση της τιμής πώλησης φυσικού αερίου προς την Ελλάδα είχε υποβάλει προς τη ρωσική Gazprom και η ΔΕΠΑ, δίχως μέχρι σήμερα να υπάρχει θετική ανταπόκριση από τη Μόσχα, καθώς το ραντεβού που είχε προγραμματιστεί αναβλήθηκε για το τέλος του μήνα. Η Gazprom έχει διαπραγματευτεί με άλλους πελάτες της και έχει παραχωρήσει σημαντικές εκπτώσεις (π.χ. Eon), επιστρέφοντας τα προηγούμενα χρόνια 3,3 δισ. δολάρια. Μόνο το 2013 εκτιμάται ότι θα επιστρέψει επιπλέον 800.000.000-900.000.000 δολάρια. Αλλά και στις περιπτώσεις που δεν υπήρξε οικειοθελής συμφωνία, οι διαφορές με τους πελάτες επιλύθηκαν με προσφυγή στη διαιτησία, με την Gazprom να εξαναγκάζεται να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις (π.χ. RWE).

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα