Ανδρος: «Στάχτη» 8.000 στρ.

Η πιο καταστρεπτική των τελευταίων ετών ήταν, σύμφωνα με κατοίκους και φορείς της Ανδρου, η πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε στον Πιτροφό το βράδυ του Σαββάτου και παρέμενε έως και χθες σε εξέλιξη. Παράλληλα, εμπρηστές προσπάθησαν για τρίτη φορά σε διάστημα έξι ημερών να… αφανίσουν το πράσινο από τα ορεινά της Ηλείας, με τους πυροσβέστες να δίνουν ηρωική μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, κατά την οποία ένας άνδρας της ΕΜΑΚ τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Η καταστροφή στο νησί των εφοπλιστών αποκαλύφθηκε χθες με το πρώτο φως της ημέρας, ενώ τα αεροπλάνα είχαν «σηκωθεί» ξανά για να σβήσουν τις διάσπαρτες εστίες. Σύμφωνα με τοπικούς φορείς, μπορεί οι οικισμοί του νησιού να σώθηκαν, ωστόσο έως το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν γίνει στάχτη πάνω από 8.000 στρέμματα δάσους αλλά και εκτάσεις με ρείκι (σ.σ.: φυτό σημαντικό για τη μελισσοκομία) και φρυγανώδης βλάστηση.

Το μεσημέρι η Πυροσβεστική μετέδιδε ότι η φωτιά σε Μελίδα, Μαίνητες και Πιτροφό βρισκόταν «σε ύφεση», όμως το απόγευμα η ενίσχυση και η αλλαγή φοράς των ανέμων προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση. Στη ζώνη κινδύνου βρέθηκε για ακόμη μία φορά η περιοχή της Μελίδας, καθώς απειλήθηκαν εκτάσεις που ήταν αλώβητες. Στο δύσβατο αυτό σημείο εστιάστηκαν οι επιχειρήσεις πυροσβεστών, εθελοντών και εναέριων μέσων και περίπου στις 21.00 το μέτωπο περιορίστηκε. Υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων ισχυρή δύναμη πυροσβεστών παρέμεινε όλη τη νύχτα σε επιφυλακή.

Αναζωπύρωση

Παράλληλα, υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να «μπλοκάρουν» την είσοδο της πυρκαγιάς στο πανέμορφο δάσος της Φολόης κατέβαλαν οι πυροσβέστες στην Ηλεία. Η φωτιά, που είχε ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση το απόγευμα της Κυριακής στον Κλεινδιά, αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι με κατεύθυνση προς Πανόπουλο. Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης, πυροσβέστης της 6ης ΕΜΑΚ τραυματίστηκε από πτώση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Κατά τις 19.00 η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά «έχει οριοθετηθεί και βρίσκεται σε ύφεση». Σε πύρινο κλοιό βρέθηκαν επίσης χθες η Καστροσυκιά Πρέβεζας και η Κρήτη, καθώς πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε Κνωσό και Βιάννο Ηρακλείου, καθώς και στα Αμάρια και την Παντάνασσα Ρεθύμνου.

Κώστας Καντούνης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα